Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Σφοδρές συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη

Εκατοντάδες τραυματίες από τη βίαιη επιχείρηση καταστολής της τουρκικής αστυνομίας στην κατάληψη του αστικού πάρκου Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ. Η διαμαρτυρία χιλιάδων διαδηλωτών έχει λάβει χαρακτήρα μαζικής αντικυβερνητικής διαδήλωσης, με το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας να στρέφεται στην Τουρκία. "Ας κοιτάνε την αυλή τους οι ξένοι" απαντά ο Ερντογάν.


 Για δεύτερη μέρα το Σάββατο, η Κωνσταντινούπολη στο επίκεντρο αυθόρμητων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Με δακρυγόνα και εκτοξευτήρες νερού απάντησε η αστυνομία. Παρέμβαση του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ, οδήγησε στην απόσυρση της αστυνομίας από την πλατεία Ταξίμ, όπου παρέμειναν χιλιάδες πολίτες. "Ωριμότητα και Ευαισθησία", ζήτησε ο Γκιούλ από τον πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να μη ξαναεμφανιστούν "θλιβερές εικόνες". Ανυποχώρητος εμφανίστηκε ο Ερντογάν, "θα γίνει στρατόπεδο", είπε, η περιοχή. Προκλητικά απάντησε και στις παρεμβάσεις διεθνών οργανώσεων αλλά και ηγετών κρατών και διανοουμένων, που καταδίκασαν την αστυνομική βία. "Ας κοιτάνε την αυλή τους" είπε χαρακτηριστικά.

Ανησυχία υπάρχει, πάντως, για πιθανά νέα επεισόδια, καθώς ακόμη και την ώρα που υποχωρούσε, η αστυνομία επετέθη με δακρυγόνα κατά διαδηλωτών στο προάστιο Μπεσικτάς. Θα τιμωρηθούν όσοι αστυνομικοί υπερέβησαν το καθήκον τους, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας.
Το κέντρο της πολης «πνίγηκε» στα χημικά και μετατράπηκε σε πεδίο μάχης από την Παρασκευή, όταν η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει με αγριότητα ειρηνικούς διαδηλωτές, που προσπαθούν να διασώσουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα της πλατείας Ταξίμ, αντιδρώντας στην καταστροφή του πάρκου Γκέζι. Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, επεισόδια ξέσπασαν και στην Αγκυρα, όπου οργανώθηκε πορεία συμπαράστασης. Επεισόδια και σε πολλά αστικά κέντρα της Τουρκίας. Παρέμβαση ΕΕ, ζητεί σεβασμό της ελευθερίας έκφρασης. Τη βιαιότητα της τουρκικής αστυνομίας καταδίκασε η Διεθνής Αμνηστία.

Το χρονικό

Το κέντρο της Κωνσταντινούπολης είχε μετατραπεί από τα ξημερώματα της Παρασκευής σε πεδίο μάχης με σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, η οποία «έπνιξε» το ιστορικό κέντρο στα δακρυγόνα και όπως καταγγέλλουν ακτιβιστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «χτυπά όποιον βρει μπροστά της».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι τραυματίες είναι 60, ενώ οι διαδηλωτές κάνουν λόγο για περισσότερους από 200.
Αργά το βράδυ, πληροφορίες που μεταδόθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά όχι από επίσημα μέσα, ανέφεραν ότι μία 26χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν παρασύρθηκε από όχημα της Αστυνομίας.
Περισσότερα από 100 άτομα παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της βροχής δακρυγόνων.
Μία 34χρονη γυναίκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση καθώς χτυπήθηκε από ένα δοχείο δακρυγόνου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης
Σύμφωνα με το Reuters, η γυναίκα υποβλήθηκε σε επέμβαση αφού διασπιστώθηκε ότι είχε εγκεφαλική αιμορραγία. Γίνεται λόγος για τουλάχιστον 12 διαδηλωτές τραυματίες ενώ ταραχές προκλήθηκαν επίσης σε Άγκυρα και Σμύρνη. (live video)
Η 34χρονη τραυματίας έχει τουρκική υπηκοότητα και είναι παλαιστινιακής καταγωγής, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες. Αρχικά οι γιατροί είχαν αναφέρει ότι επρόκειτο για τουρίστρια από την Αίγυπτο. Συνολικά έχουν τραυματιστεί 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας και ένας φωτογράφος του Reuters ενώ εκατοντάδες άνθρωποι υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα σύμφωνα με ιατρικές πηγές.
 Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, διαδηλωτές έπεσαν αναίσθητοι για αρκετή ώρα καθώς η αστυνομία χρησιμοποίησε μεγάλες ποσότητες από σπρέι πιπεριού και δακρυγόνων για να απομακρύνει τους περίπου 1.000 πολίτες οι οποίοι παρέμεναν συγκεντρωμένοι επί τέσσερις ημέρες στην πλατεία Ταξίμ, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο ισοπέδωσης του πάρκου της πλατείας με σκοπό την ανέγερση συγκροτήματος καταστημάτων και ενός ξενοδοχείου.
Φωτογράφος του πρακτορείου ανέφερε ότι δύο άτομα νοσηλεύονται με κατάγματα-πρόκειται για διαδηλωτές που τραυματίστηκαν όταν -στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την αστυνομία- κατέρρευσε σκαλωσιά πάνω στην οποία είχαν ανέβει.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι ποσότητες των χημικών ήταν τόσο μεγάλες που έφτασαν μέχρι και τον υπόγειο και διαπερνούσαν τα κλειστά παράθυρα των οχημάτων. "'Εριχναν δακρυγόνα αδιακρίτως σε παιδιά, ηλικιωμένους και τουρίστες" ανέφεραν μέσω Twitter. Σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την "εκτεταμμένη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών" όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Με τη σημερινή του επίδοση, δικαιούται τον τίτλο ‘χημικός Ταγίπ’ σχολίασε η αντιπολίτευση για τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών που είχαν στήσει σκηνές.
Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Ιλχάν Τζιχάνερ είπε σχετικά ότι «οι πολίτες υπερασπίζονται το δίκιο τους και η αστυνομία κάνει χρήση βίας». Μήνυση εναντίον του Ερντογάν, για τις δηλώσεις και οδηγίες του σχετικά με το πάρκο κατέθεσε στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ουμούτ Οράν.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι είναι ειλημμένη απόφαση η κατεδάφιση του πάρκου.Ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκουλέρ δεσμεύτηκε να διερευνηθούν οι καταγγελίες περί υπερβολικής χρήσης βίας.
Οι διαδηλωτές τονίζουν ότι τα σχέδια για τη δημιουργία μεγάλου εμπορικού κέντρου θα αλλοιώσει το χαρακτήρα της πλατείας Ταξίμ, θα την μετατρέψει σε μια αμιγώς εμπορική περιοχή και θα υποχρεώσει τους κατοίκους της να την εγκαταλείψουν ενώ επί σειρά ετών έχει καταστεί στη συνείδηση των πολιτών ως σημείο συνάντησης, διαδηλώσεων και φυσικά αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους τουρίστες.
Τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη πυροδότησαν ταραχές και στην πρωτεύουσα. Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών που επιχείρησαν να προσεγγίσουν το αρχηγείο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Άγκυρα.
Οι διαδηλωτές, κυρίως νεαροί υποστηρικτές του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αντιπολίτευσης, είχαν προγραμματίσει διαδηλώσεις ενάντια στη νέα νομοθεσία που περιορίζει την πώληση αλκοόλ και τραγουδούσαν «Παντού αντίσταση, Παντού Ταξίμ» σε αλληλεγγύη με τους διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στη Σμύρνη.

Μήνυμα από την Τουρκία: "Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την είδηση!"
(Το παρακάτω είναι η μετάφραση μηνύματος από την Τουρκία που κυκλοφορεί στο facebook)
Αγαπητοί ξένοι φίλοι μας
Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο σοβαρή. Η Κωνσταντινούπολη χρειάζεται τη βοήθειά σας, τώρα.
Κάτι γενναίο και σημαντικό συμβαίνει στην Τουρκία. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για μια καθυστερημένη έκφανση του κινήματος Οccupy.
Οι πολίτες, κουρασμένοι από τον εκφοβισμό της κυβέρνησης, με τη διεφθαρμένη διαχείριση των δημόσιων χώρων και την απερίσκεπτη κατάχρηση της γης, ενώνονται για να προστατεύσουν ένα δημόσιο πάρκο στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης το οποίο βρίσκεται υπό την απειλή της ισοπέδωσης για να κατασκευαστεί στη θέση του το 94ο εμπορικό κέντρο. Ο κόσμος παραμένει, παρά τις βίαιες επιθέσεις από την αστυνομία (να επισημάνω ότι η σημερινή επίθεση έγινε στις 5 π.μ. το πρωί! Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και έκαψε σκηνές και ένα άτομο τραυματίστηκε). Είναι η 3η ημέρα σήμερα και περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στο πάρκο!
Εν τω μεταξύ, οι δημόσιοι χώροι πωλούνται σε ξενοδοχεία και τα πολύτιμα οικοσυστήματα σπαταλούνται για περισσότερες βιομηχανίες, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και μια 3η γέφυρα στο Βόσπορο!
Το θέμα λοιπόν είναι πολύ πιο σοβαρό από το να σώσουμε τα δέντρα. Εδώ έχουμε τη νοοτροπία του «Μπορώ να κάνω οτιδήποτε θέλω», μια φασιστική νοοτροπία που όχι μόνο καταστέλλει, αλλά και διατάζει επιθέσεις στον κόσμο.
Και το χειρότερο είναι ότι τα ΜΜΕ λογοκρίνονται έτσι ώστε να μην διαδίδονται τα νέα..
Το # direngeziparki τώρα είναι αυτή τη στιγμή το 2ο trending topic στο Twitter, παγκοσμίως.
Παρακαλούμε βοηθήστε μας να μοιραστούμε αυτό το μήνυμα και να σταματήσουμε τις αδίστακτες, απάνθρωπες πράξεις του Ερντογάν.
Τι μπορείτε να κάνετε:
- Προωθήστε αυτό το μήνυμα σε όλους τους γνωστούς σας
- Στείλτε μηνύματα υποστήριξης μέσω του Twitter με το hashtag
# direngeziparki
- Προσθέστε @BBC @ Reuters @CNN και άλλα μεγάλα κανάλια μέσα σε αυτά τα μηνύματα.
- Δημοσίευστε αυτό το μήνυμα στο Facebook
- Ενημερώστε τοπικά και εθνικά ΜΜΕ.
Παρακαλώ βοηθήστε να διαδώσουμε την είδηση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Χρειαζόμαστε την υποστήριξη σας τώρα!
 ThePressProject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου