Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

H αύξηση της ανεργίας συνοδεύεται από αύξηση των αυτοκτονιών

Το 21% των θανάτων σε ανθρώπους κάτω των 35 ετών διεθνώς οφείλετε στην αυτοκτονία σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης Παναγιώτης Μπίτσιος, επικαλούμενος επιστημονικές μελέτες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου  με θέμα «Οικονομική κρίση και αυτοκτονικότητα».Ο κ Μπιτσιος επίσης επεσήμανε ότι η αύξηση της ανεργίας 1% συνοδεύεται από αύξηση 0,8% των αυτοκτονιών, και διευκρίνισε οτι από το 1995 έως το 2010 στην Ελλάδα καταγράφονταν 3 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους.
Τόνισε επίσης ότι τα ποσοστά αυτοκτονίας σε χώρες που έχουν λάβει προληπτικά μέτρα, όπως η
Αυστραλία, έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ.
Ο Κλινικός Ψυχολόγος Νίκος Παπανικολάου κατά την ομιλία του  αναφέρθηκε στα τέσσερα στάδια του φυσιολογικού πένθους (σάστισμα, θυμός -άρνηση, κατάθλιψη, αποδοχή)  και επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον του επίδοξου αυτόχειρα στην αποτροπή της αυτοκτονίας, αν αντιληφθεί εγκαίρως την κρισιμότητα της κατάστασης και επικοινωνήσει με κάποιον ειδικό.
Όπως επισήμανε ο κ. Παπανικολάου η Κρήτη βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μετά τη Θεσσαλία, στην αύξηση των κρουσμάτων αυτοκτονίας.
Στους φορείς  που μπορεί ν’ απευθυνθεί κάθε ενδιαφερόμενος για συμβουλές και βοήθεια  αναφέρθηκε ο Κοινωνικός Λειτουργός Msc Βασίλης Καφετζάκης, ο οποίος τόνισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι γραμμές 1034, 1018, 175,  210-7222333 και 2810-390708  και  αναφέρθηκε  στη στήριξη που παρέχουν οι ειδικοί επιστήμονες στους ανθρώπους που υποφέρουν από τάσεις αυτοκτονίας, σημειώνοντας ότι οι τηλεφωνικές αυτές συνομιλίες είναι απόρρητες και δεν καταγράφονται.

 http://www.koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου