Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Δ. Βίτσας στο Κόκκινο 105,5: «Να ανταποκριθούμε στις επιταγές της εποχής!»

Ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ μιλώντας σήμερα στην εκπομπή των Αγγελου Τσέκερη και Γιώργου Κυρίτση

 -    Χθες σε μια σεμνή, θα τη λέγαμε, τελετή συνεδρίασε η ΚΠΕ του ΣΥΝ και αποφάσισε να εισηγηθεί στο Διαρκές Συνέδριο αυτοδιάλυση και ένταξη στο ΣΥΡΙΖΑ. Σωστά;
Γενικά σωστά, βέβαια.

-    Ωραία. Η πορεία αυτή προς το Συνέδριο, όμως, δεν γίνεται εν κενό. Γίνεται σε μια φάση, θα έλεγα, που η πίεση από την πλευρά του αντιπάλου, ας το πούμε έτσι, της κυβέρνησης, οξύνεται. Αυτό το πράγμα δεν δημιουργεί την ανάγκη να έχει κανείς το μυαλό του σε δυο
προτεραιότητες ταυτόχρονα.
Υπό μία έννοια, ναι, έχεις δυο προτεραιότητες. Αλλά νομίζω ότι η προτεραιότητα είναι μια και αυτή πρέπει να υπηρετήσει και το Συνέδριο. Να ανταποκριθούμε στις επιταγές της εποχής, δηλαδή, να εξαργυρώσουμε την επιταγή που μας έδωσε ο  ίδιος ο λαός στις εκλογές του Ιούνη προς όφελός του.
Άρα, και το ίδιο το Συνέδριο πρέπει και θέλουμε να επιδιώξει να είναι ένα Συνέδριο που θα προτείνει τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με την ίδια την κοινωνία, για το πώς θα βγούμε από την κρίση προς χάριν της, με βάση τις κοινωνικές ανάγκες. Σε αυτή τη λογική θέλουμε ένα ενιαίο κόμμα το οποίο θα υπηρετεί το πολιτικό σχέδιο και θα το πηγαίνει ακόμα παραπέρα. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.

-    Πάμε σε μια φάση, όμως, τώρα που και η Ν.Δ. έχει Συνέδριο. Άρα θα παιχθεί και ένα, ας το πούμε έτσι, επικοινωνιακό παιχνίδι ανάμεσα στα δύο συνέδρια. Ποιος θα κάνει το μεγαλύτερο συνέδριο, ποιος θα έχει τον αρχηγό ο οποίος θα χειροκροτηθεί περισσότερο, ποια θα είναι η καλύτερη ομιλία κλεισίματος κ.λπ.
Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στα συνέδρια που κάνουν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ με τα συνέδρια που οργανώνει ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ παλαιότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερά. Τα συνέδρια της Αριστεράς είναι συνέδρια διαβούλευσης και συζήτησης, εκλογής εκπροσώπων ενώ τα άλλα συνέδρια ολοκληρώνονται μετά την πρώτη ώρα και αφού τελειώσει την ομιλία του ο Πρωθυπουργός ή ο Πρόεδρος του αντίστοιχου κόμματος.
Με εμάς δεν είναι έτσι.

-    Με μια κατάλληλη επικοινωνιακή επεξεργασία, όμως, το συνέδριο που τελειώνει σε μισή ώρα είναι το επιτυχημένο και στο άλλο θα λένε αρχίσανε τα όργανα, πλακώνονται, να ο Βίτσας έχει πιάσει από το λαιμό τον τάδε κτλ.
Ναι, δεν έχω τη φυσική δύναμη ούτε την διάθεση να το κάνω αυτό…αλλά λέω το εξής. Εμείς, θα πάμε σε όλη αυτή τη διαδικασία με ανοιχτό το πλαίσιο της δημοκρατίας από τη μια μεριά, αλλά αποδεικνύοντας ότι ναι «ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για όλα» αλλά πρώτα και κύρια φταίει για το γεγονός ότι θα φορολογηθούν οι πλούσιοι, θα ανατραπεί η πολιτική της λιτότητας και θα ανατραπεί η τρικομματική κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση που υπηρετεί την ευρωλιτότητα και την ελληνική λιτότητα. Αυτό θα κάνουμε. Άλλωστε, την επόμενη Δευτέρα, στο Σύνταγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει μια μεγάλη συγκέντρωση που θα έχει καινούργια χαρακτηριστικά.

-    Ωραία, πάμε τώρα λίγο στα πρακτικά. Χθες η ΚΠΕ του ΣΥΝ αποφάσισε να εισηγηθεί την αυτοδιάλυση στο Διαρκές Συνέδριο. Επειδή υπάρχει κόσμος που δεν τα παρακολουθεί αυτά, να πούμε ότι το Διαρκές Συνέδριο είναι στην πραγματικότητα οι σύνεδροι του προηγούμενου Συνεδρίου. Άρα, είναι άπλωμα της απόφασης σε ένα πολύ μεγαλύτερο σώμα, όπου αποφασίζει την αυτοδιάλυση του Συνασπισμού και τα μέλη του Συνασπισμού μετά, ως άτομα, εντάσσονται στις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ.
Μα είναι έτσι, η πρόταση που γίνεται προς το συνέδριο. Δηλαδή, ανταποκρινόμενος ο Συνασπισμός στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίζει να διαθέσει όλες του τις δυνάμεις, τα μέλη του και τα περιουσιακά του στοιχεία, στον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Όλοι και όλες αμέσως μετά την απόφαση του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και μόνο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο καθολικός διάδοχος του Συνασπισμού, όπως και όλων των συνιστωσών, που θα αποφασίσουν αντίστοιχα. Ο Συνασπισμός σταματά τη λειτουργία του και το καταστατικό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ και μόνον αυτό, μας δεσμεύει όλες και όλους, όπως κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Αυτή είναι η πρόταση προς το Διαρκές Συνέδριο.

-    Έστω, λοιπόν, ότι υπερψηφίζεται, όπως φαίνεται ότι θα υπερψηφιστεί, αν κρίνουμε και από την απόφαση της ΚΠΕ και την πλειοψηφία, ο Συνασπισμός παύει να υφίσταται το βράδυ της λήξης του Διαρκούς Συνεδρίου ή το βράδυ της λήξης του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ;
Το βράδυ της λήξης του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η απόφαση αυτή ευθύς εξ αρχής ισχύει. Όταν παίρνουμε μέρος στις συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη διατύπωση γνώμης επί των συνεδριακών κειμένων είτε για την εκλογή αντιπροσώπων, παίρνουμε μέρος πλέον ως μέλη ΣΥΡΙΖΑ Ο Δημήτρης  Βίτσας, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχει.

-    Υπάρχουν διάφορες συνιστώσες που δεν φαίνεται να το έχουν πάρει πολύ ζεστά αυτό το θέμα. Τι θα γίνει με αυτό;
Απ’ ότι μου λες, το έχουν πάρει κρύα δηλαδή;

-    Εμείς λέμε ότι δεν είναι ακόμα έτοιμες, αλλά στην πραγματικότητα έχουν δηλώσει σαφέστατα οι άνθρωποι ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να …
Υπάρχουν δύο τρόποι συμμετοχής και ένας τρίτος τρόπος που έχουμε προτείνει. Ο ένας τρόπος είναι αυτός που κάνει ο Συνασπισμός. Δηλαδή, το κάθε μέλος του, με φυσικό τρόπο, συμμετέχει ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο δεύτερος τρόπος είναι ότι μία συνιστώσα αποφασίζει να συμμετάσχει με όλα της τα μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ    για να συγκροτήσει τάση. Αυτό εξασφαλίζει μια διακριτότητα και μια συνέχεια του ιδεολογικού ρεύματος εντός της Αριστεράς, που ούτως ή άλλως υπάρχει. Ο τρίτος τρόπος είναι να μην συμμετάσχει σε όλη αυτή τη διαδικασία από το Συνέδριο και μετά και να έχει ένα status συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα μέλη της δεν θα είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

-    Σωστά. Υπήρχε ένα θέμα, βέβαια, εδώ. Ότι η συνιστώσα «Βίτσας» έπαιρνε μέχρι τώρα τμήμα της κρατικής επιχορήγησης, το οποίο μοιραζόταν…
Αυτό έχει σταματήσει έτσι κι αλλιώς από 1/1/2013, μια και στις εκλογές του 2012 πήραμε μέρος σαν ένα ενιαίο κόμμα. Άρα η συνολική οικονομική λειτουργία αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι ξεκάθαρο.  Δικαιώματα και υποχρεώσεις, που έχει κάθε συνιστώσα μεταφέρονται  στον ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχει μια επιτροπή, η οποία τώρα συγκροτείται, ακριβώς για να λύσει ζητήματα που αφορούν τα οικονομικά, τα τεχνικά ζητήματα. Αυτά δεν λύνονται από τη μία μέρα, ούτε από τη μία ώρα στην άλλη  Υπάρχουν τεχνικοί τρόποι. Σημασία έχει η πολιτική απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση.

-    Μια τελευταία ερώτηση.. Βλέπουμε ότι τις τελευταίες μέρες και εντάξει.. συμμετέχει σ΄αυτό όλη η κοινωνία μέσω του δημοσίου διαλόγου, και πάλι η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή, το διάλογο, την ατζέντα στα ζητήματα μετανάστευση, ρατσισμός, αντιρατσισμός, ξένοι, εγκληματικότητα. Είδαμε και τον Σαμαρά χθες που έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει που είναι ακραίος που έχουμε τη Χρυσή Αυγή.. Δεν την ανέφερε τη Χρυσή Αυγή.. Αυτό είναι αλήθεια.. Αυτό είναι το στίγμα που βγαίνει η κυβέρνηση. Η αριστερά, από θέση αρχής, δεν γίνεται να ακούει αυτά τα πράγματα και να μην αντιδρά. Αλλάζει η ατζέντα όμως τελείως. Δηλαδή έρχονται οι άλλοι να πάρουν τα σπίτια κι εμείς κουβεντιάζουμε..
Άρα το πρώτο μας καθήκον είναι να πούμε ότι οι άλλοι έρχονται να πάρουν τα σπίτια, οι άλλοι έρχονται για να φέρουν καινούργιο μνημόνιο, οι άλλοι έρχονται για να διαλύσουν τελείως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, διαλύουν την υγεία, διαλύουν την εκπαίδευση, βάζουν στο χακί τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους εκπαιδευτικούς. Παίρνουν όλα τα μέτρα καταστολής, συνεργάζονται με την εταιρεία ενάντια στους κατοίκους της Χαλκιδικής.. Και αυτή η κυβέρνηση που κάνει όλα αυτά, αυτή η κυβέρνηση τα βάζει με τους φτωχούς και τους εξαθλιωμένους αυτού του κόσμου, τα βάζει με τα εργασιακά δικαιώματα και τα κοινωνικά, αυτή η κυβέρνηση μας οδηγεί στην καταστροφή. Την κοινωνική καταστροφή, γιατί υπάρχει κι ένα κομμάτι μικρό, λεπτό, το ένα τοις εκατό το οποίο βέβαια μέσα απ΄ αυτή τη διαδικασία κερδίζει. Και επειδή είναι και ο καιρός των ισολογισμών θα είχε σημασία –και βέβαια δεν δημοσιεύονται πια στις εφημερίδες- να ρίξει κανείς μια ματιά κα θα δει ότι υπάρχουν και εταιρείες και άνθρωποι που έχουν υπερκέρδη, αλλάζουν τα τζιπ τους με ένα καλύτερο τζιπ αυτή τη στιγμή.

-    Και παραπέμπω και σε ένα κομμάτι του Ιωακείμογλου στην ΑΥΓΗ της Κυριακής που δείχνει με ένα διαγραμματάκι ποιοι δείκτες έχουν κινηθεί με ποιον τρόπο.. Γιατί δεν είναι γενική η κρίση. Η κρίση είναι για κάποιους…
Πολύ σωστά τα είπε και ο Μ. Γλέζος, πέρα από τον Αλ. Τσίπρα που έκανε μια τοποθέτηση πολύ συγκεκριμένη πάνω σ΄ αυτό, ότι δεν μπορούν να μας σηκώνουν το δάχτυλο αυτοί που ξεπουλάνε την πατρίδα αντί πινακίου φακής. Και δεν ξεπουλάνε μόνο τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τις επιχειρήσεις κ.λπ. Ξεπουλάνε το μέλλον. Δηλαδή εκείνα τα εργαλεία που χρειάζεται η κοινωνία για να συγκροτήσει τον παραγωγικό της ιστό και να βρει δρόμους για μια οικονομική ανάπτυξη.

-    Το ραντεβού είναι στις 17 στο Σύνταγμα. Υποθέτω ότι δεν θα είναι γιορτή που πέρυσι πήρε η 27% ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια προσπάθεια αυτό το 27% να το αξιοποιήσει.
Εμείς στο Σύνταγμα και με την ομιλία του Αλ. Τσίπρα θα αποδείξουμε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο ποια είναι η καταστροφή που έχει επιτελεστεί. Ο στόχος μας όμως δεν είναι να περιγράψουμε την κατάσταση, αλλά να δείξουμε το δρόμο εξόδου από την κρίση υπέρ της κοινωνίας. Αυτό θα είναι το κεντρικό. Άρα η περιγραφή της καταστροφής θα πρέπει να συνδεθεί και με την ελπίδα και τη χαρά του αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου