Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Πρώτα οι επιτυχόντες, μετά οι αιτήσεις τους!


Ημέτεροι και πολιτικά πιστοί στο Μνημόνιο, διπλοθεσίτες, ανειδίκευτοι, ακόμη και άτομα που έχουν μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη. Από την άλλη, πρώην σύντροφοι στον αγώνα που για κάποιους συνεχίζεται ακόμη στο Ραδιομέγαρο.
 Συνάδελφοι που έβγαιναν στον αέρα των δελτίων της ΝΕΤ, που δεν σταμάτησε στιγμή να εκπέμπει από τις 11 Ιουνίου, και καταφέρονταν εναντίον του κλεισίματος και της κυβέρνησης, αλλά είχαν αποσιωπήσει ότι έκαναν αίτηση για το μεταβατικό φορέα.
Μια πρόχειρη ανάγνωση των πρώτων 577 ονομάτων που προορίζονται για πρόσληψη στη δημόσια τηλεόραση, ήταν αρκετή για να βγουν τα πρώτα συμπεράσματα. Ενας μύλος που απλώς φωτογραφίζει ποια θα είναι η «χροιά» της προσωρινής Δ.Τ. και μετέπειτα της ΝΕΡΙΤ. Τι 'χες, Γιάννη, τι 'χα πάντα. Μύλος και με τα μόρια των υποψηφίων. Πρώην συμβασιούχοι που είχαν αποχωρήσει από καιρό και έχουν δεύτερη δουλειά σε άλλον εργοδότη, έφαγαν στο φότο φίνις μόνιμους εργαζομένους με μία και μοναδική δουλειά στην πρώην ΕΡΤ. Επίσης, απόφοιτοι Λυκείου με υψηλό απολυτήριο ξεπέρασαν πτυχιούχους ανώτατης εκπαίδευσης.
Μαγειρέματα
Αλλοι πάλι βρέθηκαν να προσλαμβάνονται σε άλλες υπηρεσίες, με άλλη ιδιότητα. Μαγειρέματα χωρίς τελειωμό. Και πού να ανακοινωθούν και τα υπόλοιπα 1.453 ονόματα που εκκρεμούν από τη δεύτερη προκήρυξη... Η κυβέρνηση, πάντως, παραδέχτηκε ότι μπορεί να έχουν γίνει «λάθη και παραλείψεις» και για το λόγο αυτό εξήγγειλε τη σύσταση επιτροπών ελέγχου. Προς το παρόν, ωστόσο, ο ειδικός διαχειριστής της πρώην ΕΡΤ Γκίκας Μάναλης ανακοίνωσε χθες και επισήμως ότι όσοι υπέβαλαν αιτήσεις, είτε για την πρώτη προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού στο μεταβατικό φορέα της δημόσιας τηλεόρασης είτε για τη δεύτερη, θα λάβουν ηλεκτρονικό μήνυμα για λάθη ή παραλείψεις στη συμπλήρωση της αίτησής τους, ενώ μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση στη διεύθυνση http://www. minfin.gr/, η οποία θα παραλαμβάνει τις αιτήσεις μόνο δύο ημέρες, από την Τρίτη 20 Αυγούστου στις 08.00 έως την Τετάρτη 21 Αυγούστου στις 12.00. Η αλήθεια είναι ότι αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να ανακοινώνονται πρώτα οι «επιτυχόντες» μιας προκήρυξης και μετά να καλούνται οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι να τις διορθώσουν. Και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Και επειδή το πράγμα επείγει -η απόφαση του ΣτΕ να ξαναεκπέμψει κανονικά η Δημόσια Τηλεόραση στέκεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των αρμοδίων-, πρέπει όσοι πιστοί από τους πρώτους επιτυχόντες να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι την επόμενη Παρασκευή, ώστε να προσληφθούν τάχιστα και να ξεκινήσει επιτέλους το πρόγραμμα.
«Το παραμικρό»
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υφυπουργός με προχθεσινή ανακοίνωσή του αρνείται ότι έγιναν μαγειρέματα, ενώ ρίχνει για μία ακόμη φορά το μπαλάκι στους εργαζομένους που συνεχίζουν τον αγώνα τους μέσα από το Ραδιομέγαρο. «Παρά την πίεση του χρόνου επελέγη μια διαδικασία που αποκλείει κάθε δυνατότητα χαριστικών προσλήψεων πάσης φύσεως "ημετέρων". Δεν έγινε ούτε ήταν δυνατόν να γίνει το παραμικρό "ρουσφέτι", το παραμικρό "μαγείρεμα"», ανέφερε ο Παντελής Καψής και πρόσθεσε: «Για το λόγο αυτό άλλωστε δόθηκαν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία, ενώ θα δοθεί και η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να ελέγξουν τη μοριοδότησή τους».
Ο υφυπουργός τόνισε ότι «ελέγχονται και όλες οι καταγγελίες για διπλή εργασία, ψευδή στοιχεία ή δικαστικές εκκρεμότητες» και άφησε για μία ακόμη φορά αιχμές για αυτούς που βρίσκονται στο Ραδιομέγαρο, λέγοντας ότι «αυτά τα προβλήματα δεν θα υπήρχαν αν μπορούσε να γίνει η εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης από τις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκεύης, οπότε και θα προσλαμβάνονταν 2.000 εργαζόμενοι».
Μαύρη εργασία
Στο μεταξύ, δεν σταματούν τα ερωτήματα για το ποιοι λειτουργούν έστω και έτσι τη σημερινή Δ.Τ., αφού ούτε επίσημες ανακοινώσεις έχουν γίνει ούτε συμβάσεις έχουν υπογραφεί. Το σίγουρο είναι ότι στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Τύπου, απ' όπου βγαίνει το σήμα της πολυσυζητημένης Δ.Τ., ήδη εργάζονται ανασφάλιστοι, με μαύρη εργασία, κάμποσοι υπάλληλοι και τεχνικοί και τουλάχιστον δύο δημοσιογράφοι.
Ο Νίκος Τσώνης, πρώην εργαζόμενος της ΕΡΤ και πρώην υποψήφιος με τη ΔΗΜΑΡ στη Μεσσηνία, καθώς και ο συνταξιούχος Νίκος Αντωνιάδης, αμφότεροι ρεπόρτερ στίβου επί σειράν ετών, βγήκαν στον αέρα της Δ.Τ., μεταδίδοντας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Μόσχας. Για το θέμα έχει ενημερωθεί ήδη η Επιθεώρηση Εργασίας -ύστερα από παρέμβαση των σωματείων και των Ασφαλιστικών Ταμείων-, η οποία αναμένεται να πραγματοποιήσει τους σχετικούς ελέγχους ώστε να διαπιστωθεί η μαύρη εργασία και να καταλογιστούν οι ευθύνες στους υπευθύνους.
Και το ερώτημα δεν είναι μόνο ποιοι δέχονται εις βάρος των συναδέλφων τους να προσφέρουν μαύρη ή κατ' άλλους «εθελοντική» εργασία, αλλά και αν ήταν νόμιμη η αναμετάδοση αυτή καθ' εαυτήν του Πρωταθλήματος από τη Δ.Τ. Ηδη η ΠΟΕΣΥ σε συνεργασία με την ΠΟΣΠΕΡΤ και τους εργασιακούς εκπροσώπους στην ΕΡΤ απέστειλαν επιστολή ρωτώντας την EBU εάν είναι εν γνώσει ή εν αγνοία της αυτά που γίνονται και «εάν αναγνωρίζει τελικά ως νόμιμο αυτό το μόρφωμα που λέγεται "Δ.Τ."».
Και να σκεφτεί κανείς ότι όταν οι εργαζόμενοι και πρώην δημοσιογράφοι της ΕΡΤ κάλυψαν το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ -κάτι που δεν επιχείρησε η Δ.Τ. ούτε καν με κρόουλ- η απάντηση της κυβέρνησης ήταν να ρίξει τους πομπούς από όπου αναμεταδίδεται αναλογικά το πρόγραμμα της ΝΕΤ, ξεκινώντας από τα Στύρα Ευβοίας και προχωρώντας στο Βίτσι της Φλώρινας, στο Πήλιο και τη Μυτιλήνη.
Τρέχουν για τον ΠΑΟΚ
Η διοίκηση της Δ.Τ., πάντως, απτόητη από όλα αυτά, καίγεται για τη μετάδοση του αγώνα για το Champions League Σάλκε-ΠΑΟΚ την ερχόμενη εβδομάδα. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, καλεί άρον άρον επιτυχόντες της προκήρυξης, κυρίως τεχνικούς, να επισπεύσουν την κατάθεση των δικαιολογητικών τους για να πιάσουν δουλειά μία ώρα αρχύτερα.

 www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου