Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

ΕΡΤ – Πλησιάζει η ώρα της νίκης!

Το θλιβερό (ουδέν μονιμότερο του προσωρινού-μεταβατικού) παρα-μηντιακό κατασκεύασμα της σύγχρονης ΥΕΝΕΔ που ακούει στο όνομα «Δ.Τ.», πνέει τα λοίσθια! Δέκα ημέρες πριν συμπληρωθούν τρεις μήνες «μαύρου» στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ), στις τάξεις των «αμετανόητων» και περήφανων εργαζομένων της ΕΡΤ που αρνήθηκαν να υπογράψουν την εργασιακή τους καταδίκη, πνέει άνεμος αισιοδοξίας. Ορισμένοι τολμούν να πουν ότι «πλησιάζει η ώρα της νίκης»! Αυτός ο άνεμος έχει καταφέρει να ταράξει και ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων της ΕΡΤ που συνειδητοποίησαν ότι «παγιδεύτηκαν» από την κυβέρνηση κάνοντας τα «χαρτιά» τους είτε από τον φόβο του βιοπορισμού είτε υποκύπτοντας στις εκβιαστικές αφόρητες πιέσεις πολιτικών «παραγόντων» και φιλομνημονιακών μεγαλο-συνδικαλιστικών/νομικών κύκλων.

Οι θλιβεροί συνεργάτες της κυβέρνησης και των Γερμανών της Μέρκελ
Υπάρχουν όμως και αυτοί που ενσυνείδητα επέλεξαν τον δρόμο της στήριξης του καταστροφικού έργου της κυβέρνησης και αποδείχτηκαν «βασιλικότεροι του βασιλέως», στρεφόμενοι ανοιχτά κατά των (πρώην) συναδέλφων τους που επέμεναν (και επιμένουν) να κρατούν τα κτίρια της ΕΡΤ ανοιχτά, λοιδορώντας τους, συκοφαντώντας τους, προκαλώντας ανοιχτά ή συγκεκαλυμένα τις μονάδες καταστολής να «επέμβουν» για να «απελευθερώσουν» τα «κατειλημμένα» κτίρια στα οποία θέλουν να μπουν οι ίδιοι για να… «εργαστούν» ως «επιτυχόντες» των ψευδο-διαγωνισμών της κυβέρνησης! Οι θλιβερότεροι εξ’ αυτών, ενδύοντας την ασχετοσύνη τους στο θέμα των πολιτικών ιδεολογιών με επιλεγμένα τσιτάτα επαναστατών του παρελθόντος, δεν δίστασαν να επιτεθούν από δήθεν αριστερή σκοπιά, σε «αναρχικούς» που μάχονται υπέρ της…  «κρατικής» ΕΡΤ ενώ επέμειναν να υπερτονίζουν χρησιμοθηρικά, επιλεκτικά και αποκομμένα από το συνολικό έργο των μεγάλων διανοητών-επαναστατών, εκείνα να χωρία που μιλούν για την αναγκαιότητα της τακτικής υποχώρησης του κινήματος, όταν το απαιτούν οι περιστάσεις!  Εννοώντας προφανώς, την παράδοση άνευ όρων των εργαζομένων και των κτιρίων της ΕΡΤ στις δυνάμεις του μαύρου σκότους, μία τακτική τουλάχιστον ανεπίκαιρη, τώρα που το κυβερνητικό οικοδόμημα θέλει λίγες σπρωξιές ακόμη για να πέσει. Τι θέλουν αυτοί οι τύποι; Να φιμώσουν τις αντίθετες φωνές για να κάνουν έπειτα απερίσπαστοι ως «έγκυροι» δημοσιογράφοι εκπομπές για τις… «αντίθετες φωνές»! Κατανοητή και προφανής η πηγή της αγωνίας των κολαούζων της κυβέρνησης να διασώσουν την τελευταία στιγμή ό,τι μπορούν. Αυτή η επιχείρηση γίνεται πλέον τόσο άγαρμπα και ατεκμηρίωτα που προκαλεί μόνο γέλιο για την κατάντια των -τελικώς, μόνο για το θεαθήναι- «σοβαρών» δημοσιογράφων, συνεργατών της κυβέρνησης και των Γερμανών-οπαδών της Μέρκελ. Αυτούς, τους έχει προσπεράσει ήδη η ιστορία…  Αυτό επέβαλλαν εξάλλου οι «περιστάσεις»… Η Δ.Τ. έμεινε μόνη της να «φ(ι)υλάει» την κυβέρνηση. Εμπάργκο στη ΔΤ από κόμματα και 14 Ομοσπονδίες!
Το κυβερνητικό κατασκεύασμα καταρρέει!  Η Δ.Τ. έμεινε μόνη της να «φ(ι)υλάει» την κυβέρνηση. Μετά το εμπάργκο στη ΔΤ από κόμματα της αντιπολίτευσης και από πρωτοβάθμια σωματεία και συνδικαλιστικές συλλογικότητες που εκπροσωπούν χιλιάδες εργαζόμενους της χώρας, ήρθε η ανακοίνωση του αποκλεισμού του κυβερνητικού κατασκευάσματος και από 14 Ομοσπονδίες! Πώς, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) θα δεχτεί να προσφέρει χείρα βοηθείας (τεχνική/δορυφορική υποστήριξη) σε αυτή την τηλε- κατασκευή αφού η ίδια έθετε ως προϋπόθεση για τη βοήθεια αυτή, την εκπομπή αξιοπρεπούς, πλουραλιστικού/πολυφωνικού ενημερωτικού προγράμματος με δεδομένη τη μη εκπροσώπηση των περισσοτέρων κομμάτων της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων;! Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος η EBU υποστήριζε το πρόγραμμα της ΕΡΤ καταγγέλλοντας εντόνως την κυβέρνηση για το «μαύρο» που έριξε στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της χώρας στις 11 του Ιούνη. Τώρα η EBU το σκέπτεται να επιστρέψει στην υποστήριξη της μόνης πραγματικής ΔΗΜΟΣΙΑΣ Ραδιοτηλεόρασης της χώρας: της ΕΡΤ!
Το κυβερνητικό «τέρας» θα αποσυρθεί αποδεχόμενο την ήττα του;
Με βάση τα παραπάνω και άλλα τόσα, η κυβέρνηση (και το φιλοκυβερνητικό στρατόπεδο) βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Ο Π. Καψής έχει χάσει την ψυχραιμία του και επιχειρεί να κάνει μαθήματα δημοκρατικής ανατομίας πάνω στο πτώμα ενός ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού που η ίδια η κυβέρνηση που υπηρετεί, «εκτέλεσε» στις 11 του Ιούνη 2013, αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου διατάσσει έρευνα περί της «αδήλωτης»-»μαύρης» εργασίας στη ΔΤ, ο «διαγωνισμός» αποδεικνύεται έωλος και προσχηματικός,  και, κάθε απόπειρα να διορθωθεί το ολέθριο λάθος του λουκέτου στην ΕΡΤ, προσκρούσει σε νέα ολέθρια λάθη που κάνουν αβίωτη τη συνέχιση της ίδιας καταστροφικής πολιτικής. Αν συνυπολογιστεί δε, ότι εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στην Υγεία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και εκατοντάδες άλλοι κλάδοι εργαζομένων ετοιμάζονται πυρετωδώς για δυναμικούς αγώνες και απεργιακή κάθοδο διαρκείας στους δρόμους σε ένα «θερμό Φθινόπωρο» που θα μείνει στην ιστορία, τότε το «τέρας» είτε θα είναι αναγκασμένο να αποσυρθεί αποδεχόμενο την ήττα του, είτε θα προσπαθήσει να «δαγκώσει» όσους περισσότερους μπορεί πριν ψοφήσει.
Επαγρύπνηση, συντονισμός και ένταση του αγώνα
Επειδή, από ιστορική άποψη, σχεδόν καμία βάρβαρη εξουσία δεν εγκατέλειψε «οικειοθελώς» τα προνόμιά της προς όφελος των συμφερόντων της κοινωνίας, χρειάζεται τεράστια προσοχή για τις επιλογές που θα επιλέξει να κάνει το κυβερνητικό «τέρας» μπροστά στο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Χρειάζεται επαγρύπνηση, συντονισμός και ένταση του αγώνα τόσο των εργαζομένων της ΕΡΤ (με έμφαση στην περιφρούρηση των κτιρίων της ΕΡΤ στην Αθήνα και της ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη) όσο και όλων των εργαζομένων της χώρας. Ο άνεμος της νίκης δεν πρέπει να μας παραπλανήσει και να μας εφησυχάσει. Απεναντίας. Τώρα είναι η ευκαιρία για συντονισμό και ένταση του αγώνα έτσι ώστε να μην αφήσουμε περιθώρια αποτελεσματικής αντίδρασης στο «τέρας» που θα επιχειρήσει πιθανότατα (και μάλιστα πολύ σύντομα) είτε να καταστείλλει βιαίως τους χιλιάδες διαδηλωτές που θα κατεβούν στον δρόμο είτε π.χ. να ντύσει στο «χακί» χιλιάδες εκπαιδευτικούς που θα αρνηθούν να διδάξουν τα παιδιά μας μέσα σε σχολεία-φυλακές. Ειδικότερα, η ΕΡΤ έγινε σύμβολο αγώνα και σημείο αναφοράς για τις σύγχρονες αντιστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ακυρωθεί ως τέτοιο στη συνείδηση του κόσμου. Θα ‘ρθει σύντομα η μέρα που στο κεφάλαιο ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΛΛΗΛΛΕΓΓΥΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ της ιστορίας, η ΕΡΤ θα έχει περίοπτη θέση. Αρκεί να υπερβούν τον εαυτό τους οι «αμετανόητοι» εργαζόμενοι της ΕΡΤ και με το περίσευμα των δυνάμεών τους να εμπνεύσουν με τον ανυποχώρητο αγώνα τους ολόκληρη την κοινωνία.
Ποια ΕΡΤ θέλουμε;
Εξάλλου, το άνοιγμα της ΕΡΤ θα ωφελήσει πολλαπλώς την ίδια την κοινωνία και την ποιότητα της δημόσιας ενημέρωσης αφού, στην πορεία αυτού του πολύμηνου αγώνα, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επανακαθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τη σχέση τους με την ουσία της είδησης και της χρησιμότητάς της για την κοινωνία, αίροντας τους όποιους λογοκριτικούς και κυρίως αυτολογοκριτικούς φραγμούς που έθετε στο παρελθόν η εκάστοτε εξουσία μέσω της εξαρτημένης από αυτήν (για τους περισσότερους «προϊσταμένους») εσωτερικής δημοσιογραφικής ιεραρχίας. Στην περίπτωση της ΕΡΤ, μπορεί να προσαρμοστεί εύστοχα το σύνθημα που φωνάζουν οι εργάτες στους δρόμους (και που ακούστηκε με ιδιαίτερη έμφαση τους τελευταίους μήνες και στην περίπτωση των εργαζομένων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής ΒΙΟ.ΜΕ. που έχουν προχωρήσει σε αυτοδιαχείριση της παραγωγής): «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, Συντάκτη μπορείς χωρίς αφεντικά». Αν και το σχέδιο αυτό αφορά την «επόμενη μέρα» της νέας περιόδου της ΕΡΤ, καλό θα είναι να σχεδιάζουμε από τώρα το πώς θέλουμε να υπηρετήσουμε σωστά την κοινωνία στον τομέα της ενημέρωσης, κόντρα στη λογική που την θέλει ψυχρό αποδέκτη άχρηστων πληροφοριών, καταναλώτρια σκουπιδιών του ανθρώπινου πολιτισμού, χειραγωγούμενη από την εκάστοτε κυβερνητική προπαγάνδα. Η νοοτροπία του «μαύρου» δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να περάσει στη νέα περίοδο που θα διανύσει η ΔΗΜΟΣΙΑ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ της ΕΡΤ ακόμα κι αν αυτή η «σκοτεινιά»  επιχειρήσει να κρυφτεί επιμελώς πίσω από το «αστραφτερό χαμόγελο» της «πλουραλιστικής ενημέρωσης». Και αυτό δεν θα πρέπει να συμβεί «με καμία κυβέρνηση»… Δρυοκολάπτης
Διαβάστε στη ΣΥΝΕΧΕΙΑ, την πολύ σημαντική κοινή ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ των 14 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ που δηλώνουν: ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΤΗΣ «Δ.Τ.»
ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ»
Πάνω από 2,5 μήνες, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουν να αγωνίζονται με αξιοπρέπεια, ανιδιοτέλεια και μεγάλο προσωπικό κόστος για να κρατήσουν ανοιχτή στην κοινωνία τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, ενάντια στην παράνομη και πραξικοπηματική ενέργεια της Κυβέρνησης να ρίξει μαύρο στις οθόνες και να απολύσει τους εργαζόμενους.
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, απέδειξαν ότι ακόμα και μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες είναι ικανοί να παράγουν υψηλότατου επιπέδου ενημερωτικό και πολιτιστικό – ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Απέδειξαν ότι είναι δυνατή η λειτουργία μιας πραγματικά δημόσιας πλουραλιστικής και δημοκρατικής ραδιοτηλεόρασης, ανοιχτή στην κοινωνία και τους εργαζόμενους.
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν εκπέμπουν απλά και μόνο τηλεοπτικό πρόγραμμα. Εκπέμπουν ένα δυνατό σήμα αντίστασης και αγώνα όλων των εργαζομένων, ενάντια στις συνεχιζόμενες καταστροφικές πολιτικές του Μνημονίου, ενάντια στις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, το ξεπούλημα των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, την απαξίωση των κοινωνικών υπηρεσιών, την καταπάτηση της δημοκρατίας.
Η δικομματική κυβερνητική κοινοπραξία ενοχλείται επειδή το Ραδιομέγαρο είναι σημείο συνάντησης μια κοινωνίας που αντιστέκεται, έχει γίνει σημείο αναφοράς αγώνα και τόπος μιας ευρύτερης συνάντησης εργαζομένων και ανέργων, σωματείων και συλλογικοτήτων, που κινητοποιούνται και αντιστέκονται.
Από την άλλη, η κυβέρνηση καταπατώντας κάθε έννοια νομιμότητας, διαφάνειας και αξιοκρατίας προσπαθεί να λειτουργήσει το παράνομο μόρφωμα της «Δημόσιας Τηλεόρασης».
Προσπαθεί να στήσει το δικό της μιντιακό μνημονιακό φερέφωνο και να εκπέμψει ένα δήθεν ενημερωτικό πρόγραμμα, χειρότερο ακόμα και από αυτό της –αλήστου μνήμης– ΥΕΝΕΔ.
Για να εκπέμψει πρόγραμμα, δε διστάζει να προχωρήσει (όπως τεκμηριωμένα καταγγέλλουν η ΠΟΣΠΕΡΤ και η ΠΟΕΣΥ) στην κατάφωρη παραβίαση της εργασιακής και ασφαλιστικής νομιμότητας, με την απασχόληση υπό καθεστώς αδήλωτης και «μαύρης» εργασίας εργαζομένων – κατ’ επιλογήν προσληφθέντων στο μεταβατικό φορέα της Δημόσιας Τηλεόρασης, που δεν είναι άλλος από το Ελληνικό Δημόσιο.
Χρησιμοποιεί εκβιαστικά την ανάγκη των εργαζομένων για δουλειά και βιοπορισμό, στήνει ένα αδιαφανές σύστημα δίμηνων προσλήψεων, μοιράζει από δω και από κει υποσχέσεις για μόνιμη δουλειά στην επόμενη φάση της λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ, απειλεί την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων που παραμένει στο Ραδιομέγαρο, προσπαθεί με κάθε τρόπο να διασπάσει την ενότητα τους.
Σήμερα, είναι αναγκαία όσο ποτέ η ενίσχυση του αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ, η εκδήλωση της έμπρακτης και αγωνιστικής μας αλληλεγγύης.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τα σωματεία, όλες τις κοινωνικές οργανώσεις και συλλογικότητες, να συνεχίσουν να στηρίζουν με την παρουσία τους στο Ραδιομέγαρο και στις εκδηλώσεις, τον αγώνα των εργαζομένων.
Να δείξουμε, ότι ο κόσμος της μισθωτής εργασίας στέκεται αλληλέγγυος σε όσους επιμένουν να αντιστέκονται και να αγωνίζονται, σε όσους επιμένουν να μην υποκύπτουν σε εκβιασμούς και απειλές, αγνοώντας ακόμα και το προσωπικό κόστος. Σε όσους επιμένουν να βάζουν το «εμείς» πάνω από το «εγώ».
Ο Συντονισμός των Ομοσπονδιών, καλεί επίσης όλα τα συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες και τις τριτοβάθμιες οργανώσεις, με αποφάσεις των οργάνων τους, να μη νομιμοποιήσουν τη λειτουργία της παράνομης «Δημόσιας Τηλεόρασης» και να απέχουν από κάθε εκπομπή του δήθεν ειδησεογραφικού προγράμματος που προσπαθεί να εκπέμψει.

ΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
1. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΙΥΕ)
2. ΠΑΝ. ΟΜΟΣΠ. ΕΡΓΑΖ. ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΧΗΜ. ΒΙΟΜ. (ΠΟΕΠΔΧΒ)
3. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (ΠΟΕΣΥ)
4. ΠΑΝ. ΟΜΟΣΠ. ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣΩΠ. ΕΠΙΧ. ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ-ΤΗΛΕΟΡ. (ΠΟΣΠΕΡΤ)
5. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ (ΠΟΕΠΤΥΜ)
6. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΗΕ)
7. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ (ΠΟΘΑ)
8. ΟΜΟΣΠ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΕΚΕ)
9. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΥΡΩΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΘΕ)
10. ΠΑΝ. ΟΜ. ΙΑΤΡ. ΕΠΙΣΚ. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΙΑΤΡ. ΚΛΑΔΩΝ (ΠΟΙΕ-ΦΣΕΚ)
11. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΙΕΛΕ)
12. ΠΑΝ. ΟΜΟΣΠ. ΕΡΓΑΖΟΜ. ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΠΟΕ-ΟΤΑ)
13. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΕΝΓΕ)
14. ΠΑΝ. ΟΜΟΣΠ. ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ (ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ)

 http://www.asyntaxtostypos.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου