Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

«Αντίσταση, αντίσταση, αντίσταση»

“ Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είμαστε οπαδοί ενός ρεαλισμού που αγνοεί τη θέληση όσο και τη δύναμη των λαών. Θέλουμε για άλλη μια φορά να ξεκαθαρίσουμε, εμείς αν σε κάτι διαφέρουμε είναι ακριβώς αυτό. Δεν πρόκειται να πούμε "ναι" κάτω σε οποιαδήποτε συνθήκες ”
Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και της μνημονιακής πολιτικής της εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τους συγκυβερνώντες της τρικομματικής ότι είναι ανιστόρητοι, δεν γνωρίζουν ή δε θέλουν να θυμόμαστε εμείς τον ρόλο που έπαιξαν ιστορικά κάποια σημαντικά «όχι». Είναι πια σαφές, είπε, ότι το διαφημισμένο πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης δεν ήταν παρά μόνο μια φούσκα και το μόνο που υπάρχει είναι η επέλαση των δανειστών στη ρημαγμένη αυτή χώρα, για να αρπάξουν όσα μπορούν.

Ερωτηθείς για την πιθανή ακύρωση της συγχώνευσης των τραπεζών Εθνικής και Eurobank κατ'απαίτηση της Τρόικας, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως είναι απαράδεκτο να μην τίθενται υπό κρατικό έλεγχο το τραπεζικό σύστημα, παρότι ανακεφαλαιοποιείται με χρήματα του Δημοσίου και διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να παραμένουν στη θέση τους οι διοικήσεις των τραπεζών που τις χρεοκόπησαν. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σφοδρή κριτική στον Αντώνη Σαμαρά και στους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού κ.κ. Ευ. Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Ειδικά για τους δύο τελευταίους, τους κατηγόρησε ότι πέρασαν από το σοσιαλισμό στην αγριότητα και από την άρνηση στη συνενοχή.

«Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είμαστε οπαδοί ενός ρεαλισμού που αγνοεί τη θέληση όσο και τη δύναμη των λαών. Θέλουμε για άλλη μια φορά να ξεκαθαρίσουμε, εμείς αν σε κάτι διαφέρουμε είναι ακριβώς αυτό. Δεν πρόκειται να πούμε "ναι" κάτω σε οποιαδήποτε συνθήκες», είπε ο κ. Τσίπρας. Δε θα πούμε "ναι" στη διάλυση της κοινωνίας, στην καταστοφή της οικονομίας, δε πρόκειται να πούμε "ναι" στην εκποίηση της Ελλάδας» συμπλήρωσε

«Ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται να τους υποδεχτεί με μία ανθοδέσμη από "ναι", "ναι" στο χαράτσι, "ναι" στις απολύσεις. Ολη η προσπάθεια του κ. Σαμαρά είναι να πιέσει τους δειλούς εταίρους του να συναινέσουν και αυτοί ώστε να υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθους και συντάξεις» «Δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης», είπε ς και πρόσθεσε «Το μόνο που υπάρχει είναι η επέλαση των δανειστών να αρπάξουν ότι περισσότερο μπορούν και μάλιστα από τα φτωχά στρώματα του ελληνικού λαού». «Η τραγωδία της Κύπρου είναι και δική μας τραγωδία και οι κυρίως υπεύθυνοι είναι οι θιασώτες του "ναι"», τόνισε αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στη Μεγαλόνησο.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας «Η δική μας απάντηση είναι ξεκάθαρη. Αντίσταση, Αντίσταση, Αντίσταση. Θέλω να επαναλάβω. Για να αλλάξει τροπάριο αυτή η χώρα, πρέπει να αλλάξει επειγόντως κυβέρνηση».

Επίσης προσδιόρισε τρεις προϋποθέσεις για την επιτυχία μιας διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, η οποία δεν θα μπορεί παρά να έχει το χαρακτήρα σύγκρουσης:  "Κυβέρνηση που πιστεύει στις δυνάμεις της, αποφασισμένο λαό και συνεργασία με τις χώρες του νότου προκειμένου να αποκρουσθούν οι εκβιασμοί" είπε και πρόσθεσε ότι θεωρεί τις διαπραγματεύσεις αμιγώς πολιτικές και ουδόλως τεχνικές η απλώς οικονομικές και κατήγγειλε την κυβέρνηση, η οποία άφησε την Κύπρο απελπιστικά μόνη στον εκβιασμό των δανειστών και της Τρόικας.

Ο Γιάννης Δραγασάκης από την πλευρά του αναρωτήθηκε ποιος παίρνει τις αποφάσεις, αφού επισήμως δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στην απόφαση της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα. Στο ευρύτερο θέμα της διάσωσης των τραπεζών με συμμετοχή και των καταθετών (bail in), ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε πως η μέθοδος που ακολουθήθηκε στην Κύπρο, δεν είχε προβλεφθεί από την Αξιωματική αντιπολίτευση. "Οι αυτοκαταστροφικές επιλογές καταδεικνύουν το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Ε.Ε. Ακολουθώντας την πολιτική της λιτότητας" ανέφερε συγκεκριμένα.

Ως λογική συνέπεια του παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει και την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, αφού ο κεντρικός συμβολισμός της Ευρώπης, ως έννοιας ταυτισμένης με την ασφάλεια, την ανάπτυξη και την ευημερία, μετατρέπεται σήμερα σε έννοια ταυτισμένη με το φόβο και την επιβολή. "Εμείς ήμασταν πάντοτε σκεπτικιστές, αφού είμαστε με την Ευρώπη των λαών και οχι των αγορών" είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε "Αντιευρωπαική είναι η ηγεμονία των χρηματοπιστωτικών αγορών και της Γερμανίας". Στο δίλημμα ευρώ η δραχμή ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως πρόκειται για πλαστό δίλημμα και πως για τον ΣΥΡΙΖΑ το βασικό επίδικο είναι η ανατροπή των πολιτικών λιτότητας και οχι το νόμισμα καθαυτό.

"Στόχος μας είναι να σώσουμε την Ελλάδα εντός του ευρώ και οχι το ευρώ στην Ελλάδα πάσει θυσία όπως μας λένε".

Ο ΑλέξηςΤσίπρας επεσήμανε ακόμα πως η έξοδος μιας χώρας από το κοινό νόμισμα αφορά όλη την ευρωζώνη και πως δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμη οι εκβιασμοί περί της εξόδου μιας χώρας. Στα ερωτήματα των εκπροσώπων του Τύπου για το εύρος των πιθανών συνεργασιών μιας κυβέρνησης της αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως θα χρειαστεί να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, πράγμα που επιβάλει σχεδιασμό έξω από τα αναμενόμενα πολιτικά ορθά πλαίσια ώστε να συσπειρώνει όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες. Κάνοντας υπόμνηση στην πρώτη κυβέρνηση Τσάβες στη βενεζουέλα η οποία αποτελούνταν ακόμα και από πρόσωπα προερχόμενα από το χώρο της δεξιάς αναρωτήθηκε αν πιστεύει κανείς οτι αυτή ήταν μια συντηρητική κυβέρνηση.

Στο ερώτημα για πιθανή συνεργασία με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισε πως η συνεργασία είναι επιθυμητή με όσους θέλουν να προσφέρουν ανιδιοτελώς, αλλά οτι σε καμια περίπτωση δεν θα μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε σούπερ μάρκετ ευκαιριών για άστεγους πολιτικούς παράγοντες. "Μην έχετε καμιά αμφιβολία οτι θα πρόκειται για κυβέρνηση της αριστεράς και μάλιστα της ριζοσπαστικής" δήλωσε ο Α. Τσίπρας εμφατικά. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως αναφέρθηκε και στην προανακριτική επιτροπή για λίστα Λανγκάρντ λέγοντας πως κυβέρνηση και Media προσπάθησαν να συγκαλύψουν την υπόθεση, φορτώνοντας τα πάντα στον πρώην υπουργό οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και προεξοφλώντας την αθωότητα Βενιζέλου.

"Ακόμα σημαντικότερο όμως, είναι πως το ΣΔΟΕ δεν μας έχει ενημερώσει τι έχει κάνει με αυτές τις καταθέσεις αν έχουν φορολογηθεί η οχι", είπε ο Α. Τσίπρας. Για τις αποκρατικοποιήσεις, ο Α. Τσίπρας είπε πως είναι παράλογες αφού τα αναμενόμενα έσοδα θα είναι σταγόνα στον ωκεανό του χρέους, όμως επέστησε την προσοχή στο ΤΑΙΠΕΔ το οποίο λειτουργεί αντισυνταγματικά και σε καθεστώς παρανομίας, όπως κατήγγειλε. "Η διαφάνεια είναι απαίτηση μας. Κανείς να μην πιστεύει οτι μπορεί να βγεί εκτός της συνταγματικής και νομικής νομιμότητας".  (Με πληροφορίες από την Αυγή)

Βασικά σημεία της συνέντευξης Τύπου του Αλέξη Τσίπρα:

-Βιάστηκαν οι πολλαπλασιαστές της υποταγής να αποδώσουν την ήττα της Κύπρου στο ΟΧΙ του κυπριακού λαού. Βιάστηκαν γιατί αυτή η ιστορία δεν έχει ακόμα τελειώσει ή γιατί και οι ίδιοι είναι αντιστόρητοι. Δεν γνωρίζουν ή δε θέλουν να θυμόμαστε το ρόλο που έπαιξαν ιστορικά στην πορεία του λαού μας κάποια σημαντικά ΟΧΙ. 

-Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι αν εμείς σε κάτι διαφέρουμε είναι ότι δεν πρόκειται να συνθηκολογήσουμε. Δεν πρόκειται να πούμε ναι σε εκβιασμούς και απειλές. Δεν πρόκειται να συνθηκολογήσουμε με τα μνημόνια. Δεν πρόκειται να πούμε ναι στη διάλυση της κοινωνίας, στην καταδίκη χιλιάδων ηλικιωμένων ανθρώπων στο θάνατο, στην καταδίκη χιλιάδων παιδιών στην πείνα και χιλιάδων νέων ανθρώπων στη μετανάστευση.  

-Κυβερνητική κοινοπραξία του ναι σε όλα. Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να δεχθεί την τρόικα με μία ανθοδέσμη με ναι. Ναι στο χαράτσι, που είχαν δεσμευτεί να καταργήσουν. Ναι στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Ναι στις ιδιωτικοποιήσεις, στις οποίες η τρόικα ως κοινός ντίλερ αδημονεί να προχωρήσει. 

-Είναι πια σαφές σε όλους μας ότι το διαφημισμένο πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης είναι μία φούσκα. Το μόνο που υπάρχει είναι η επέλαση των δανειστών στη ρημαγμένη αυτή χώρα, η επέλαση να αρπάξουν από τους πιο φτωχούς και πιο ευάλωτους όσα περισσότερα μπορούν. 

-Αν μας ρωτάτε ποια είναι η δική μας παραίνεση στον ελληνικό λαό εν όψει της νέας επίσκεψης της τρόικας: Αντίσταση, Αντίσταση, Αντίσταση! 

-Για να αλλάξει το τροπάριο, πρέπει να αλλάξει αυτή η κυβέρνηση. Εμάς μας κατηγορούν οι αντίπαλοί μας ότι δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Μάλιστα. Είδαμε πόσο έτοιμοι ήταν αυτοί να κυβερνήσουνε, πόσο έτοιμοι ήταν να πάνε από το οχι στο ναι. Εμείς τέτοια ετοιμότητα δεν την έχουμε. Εμείς είμαστε έτοιμοι και ως κυβέρνηση να αντισταθούμε και είμαστε έτοιμοι - οικοδομώντας τις κατάλληλες συμμαχίες στον ευρωπαικό Νότο και όχι μόνο - να αντιστρέψουμε τον κυρίαρχο εκβιασμό στους δανειστές. Αυτός είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για το λαό μας. 
PERIODISTA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου