Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Νίκη Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα

Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Νίκολας Μαντούρο αναδεικνύεται νικητής των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα με 50,76% των ψήφων, ανακοίνωσε η εκλογική αρχή. Η νίκη αυτή επιτρέπει στον Μαδούρο να συνεχίσει τη σοσιαλιστική πολιτική του προκατόχου του Ούγκο Τσάβες. Ο επίσης προεδρικός υποψήφιος Ενρίκε Καπρίλες τόνισε πως δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών και ζήτησε να καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι, μία προς μία από την αρχή.
 O κυβερνήτης της πολιτείας Μιράντα και νεότερος αντίπαλος του Μαδούρο, ο Ενρίκε Καπρίλες έλαβε ποσοστό 49,07% στις εκλογές αυτές.
Ο πρόεδρος της εκλογικής αρχής κάλεσε τον λαό της Βενεζουέλας να σεβαστεί τα αποτελέσματα.
Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Μαδούρο απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. «Δεν θέλουμε βία, θέλουμε ειρήνη», τόνισε μιλώντας ενώπιον πλήθους οπαδών του που συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας.
Δήλωσε ακόμη ότι δέχεται να ελεγχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών. «Η αντιπολίτευση ζητεί έλεγχο των εκλογικών αποτελεσμάτων, δεχόμαστε ευχαρίστως να διεξαχθεί ο έλεγχος αυτός. Ζητώ επίσημα από την εθνική εκλογική αρχή να πραγματοποιήσει έλεγχο», σημείωσε.
Οι υποστηρικτές του γιόρτασαν με πυροτεχνήματα τη νίκη στο Καράκας, ενώ εκείνοι της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα διαμαρτυρόμενοι για το αποτέλεσμα.

Δεν αναγνωρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα ο Καπρίλες
Πάντως, ο προεδρικός υποψήφιος Ενρίκε Καπρίλες, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την επίσημη ανακοίνωση του Μαδούρο ότι «νίκησε σε αυτές τις δίκαιες εκλογές», διευκρίνισε ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών και ζητεί από την εθνική εκλογική αρχή να καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι, μία προς μία από την αρχή.
Νωρίτερα ο Καπρίλες είχε καταγγείλει εκλογικές παρατυπίες, κάνοντας λόγο για προσπάθεια «να αλλάξει η βούληση που εξέφρασαν οι πολίτες».
«Προσπαθούν να ψηφίσουν σε κλειστά εκλογικά τμήματα», ανέφερε σε μήνυμά του στο twitter και απαίτησε από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο να κηρύξει το επίσημο τέλος της ψηφοφορίας. «Η κυβέρνηση είναι απελπισμένη. Θα ανακοινώσει αποτελέσματα που δεν υπάρχουν», πρόσθεσε.
Τα εκλογικά κέντρα επρόκειτο να κλείσουν στις 22.30 GMT, αλλά πολλά έμειναν ανοιχτά για να ψηφίσουν οι πολίτες που περίμεναν στην ουρά για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Απαντώντας στις καταγγελίες ο αντιπρόεδρος της χώρας Χόρχε Αραέζα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση διασφαλίζει τον σεβασμό στη βούληση των πολιτών. «Πρόσεχε, Καπρίλες. Προσοχή αντιπολίτευση», τόνισε στο επίσημο κανάλι VTV.
Κατά τη διάρκεια των εκλογών, ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης είχε καλέσει τους πολίτες να αναφέρουν τυχόν παρατυπίες και διαβεβαίωσε ότι «η χιονοστιβάδα των ψήφων» θα ήταν η καλύτερη απάντηση στην απάτη. Σύμφωνα με τον Καπρίλες, οι αρχές είχαν στείλει μηνύματα σε κρατικούς υπαλλήλους και άλλους ψηφοφόρους ωθώντας τους να ψηφίσουν υπέρ του αντιπάλου του Νίκολα Μαδούρο.

Σύμμαχοι του Τσάβες συγχαίρουν τον Μαδούρο
Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ και ο ομόλογός της του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα συνεχάρησαν τον Μαδούρο για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές.
«Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο Νίκολας Μαδούρο. Αιώνια μνήμη και ευγνωμοσύνη στον φίλο και σύντροφο Ούγκο Τσάβες», γράφει στο λογαριασμό της στο twitter η πρόεδρος της Αργεντινής.
«Πάνω από την Αμαζονία, συγχαρητήρια στον Νίκολας Μαδούρο, στο λαό της Βενεζουέλας και στην μπολιβαριανή επανάσταση. Ζήτω η μεγάλη πατρίδα!», γράφει στο twitter ο Κορέα από το αεροσκάφος που τον μετέφερε στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου