Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Συγκρούσεις κρατουμένων και στρατιωτών στο Γκουαντάναμο

Συγκρούσεις μεταξύ κρατουμένων και στρατιωτών σημειώθηκαν στο Γκουαντάναμο όταν οι δεύτεροι επιχείρησαν να μετακινήσουν σε μονά κελιά κρατούμενους. Σημειώνεται πως από το Φεβρουάριο κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας.
Oι  κρατούμενοι φέρονται με αυτοσχέδια όπλα (ξύλα, σκούπες κ.α.) να επιχείρησαν να αντισταθούν στη μεταφορά και οι αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ χρησιμοποιώντας πλαστικές σφαίρες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες  κανείς δεν τραυματίστηκε σοβαρά.
Αν και οι αρχές υποστήριξαν πως οι κρατούμενοι τους επιτέθηκαν με αυτοσχέδια όπλα ο δικηγόρος ενός εκ των κρατούμενων δήλωσε στο RT πως είναι αδύνατο «οι κρατούμενοι να έχουν στην κατοχή τους οποιοδήποτε όπλο ακόμα και αυτοσχέδιο».
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι αρχές ομάδα κρατουμένων επιχείρησε να καλύψει με υφάσματα τις κάμερες παρακολούθησης. «Πήραμε την απόφαση να μετακινήσουμε κρατούμενους σε μονά κελιά καθώς είναι πλέον συχνό το φαινόμενο να επιχειρούν ορισμένοι να εμποδίσουν την παρακολούθησή τους μέσω καμερών», ανέφερε ο Robert Durand επικεφαλής των δυνάμεων στο Γκουαντάναμο και πρόσθεσε: «Η συνεχής παρακολούθηση είναι απαραίτητη για την τάξη και την ασφάλεια».
Όπως ανέφερε «οι κρατούμενοι μπορούν να συνεχίσουν την απεργία πείνας αλλά θέλουμε να διασφαλίσουμε πως οι απεργοί πείνας δεν θα πιέζουν τους συγκρατούμενούς τους να συμμετάσχουν στη δράση τους».
Ο δικηγόρος ενός κρατούμενου τονίζει πως στην πραγματικότητα η απόφαση για μετακίνηση των κρατουμένων σε μονά κελιά είχε ως στόχο να υπονομεύσει την αλληλεγγύη μεταξύ τους. «Αν βρίσκονται στον ίδιο χώρο ο ένας μπορεί να υποστηρίζει τον άλλο. Η απομόνωση είναι ένα ακόμα μαρτύριο. Όταν είσαι μακριά από τους συντρόφους η κατάσταση είναι πολύ δυσκολότερη».
Το Camp 6 όπου σημειώθηκαν τα περιστατικά είναι τμήμα του Γκουαντάναμο στο οποίο έχουν μεταφερθεί κρατούμενοι που έχουν επιδείξει «καλή διαγωγή», και όπου έχουν τη δυνατότητα να τρώνε και να προσεύχονται μαζί, να αυλίζονται και να έχουν πρόσβαση σε τηλεόραση.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους οι περισσότεροι κρατούμενοι του Γκουαντάναμο βρίσκονται πλέον σε απεργία πείνας, ωστόσο, όπως αναφέρει το RT, σύμφωνα με τη διοίκηση του Γκουαντάναμο και την κυβέρνηση των ΗΠΑ οι απεργοί πείνας είναι 43.
Η απεργία πείνας ξεκίνησε ως αντίδραση στις συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες φαίνεται συνεχώς να χειροτερεύουν. Οι λόγοι που οι κρατούμενοι αποφάσισαν να αντιδράσουν τώρα, ύστερα από τόσα χρόνια καταπίεσης και κακομεταχείρισης δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμα. Αφορμή φαίνεται να είναι το γεγονός ότι οι φύλακες έψαξαν τα κοράνια των κρατουμένων, πράγμα που θεωρήθηκε ιεροσυλία.
Η πραγματική αιτία, όμως, πρέπει να βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην απελπισία των κρατουμένων από τα πολλά χρόνια φυλάκισης, την εναλλαγή αυτής της απελπισίας με την ελπίδα μιας αποφυλάκισης που δεν έρχεται ποτέ, το αίσθημα να βλέπουν τον συγκρατούμενό τους να πεθαίνει δίπλα τους, κι όλα αυτά σε μια φυλακή που σύμφωνα με την υπόσχεση της κυβέρνησης Ομπάμα θα έπρεπε να είχε κλείσει μέσα στο 2009.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου