Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Το πελατειακό κράτος ζει


Απολύουν 2.000 δημοσίους υπαλλήλους (ως πρώτη δόση έναντι των 24.000 απολύσεων που έχουν συνομολογηθεί με την τρόικα για το 2013), ενώ φέτος προσέλαβαν 1.800! Πρόκειται για άλλη μία απόδειξη του πελατειακού κράτους, που επιβιώνει με απεχθή μορφή. Απολύονται οι υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αντιμετωπίζονται ως εξιλαστήρια θύματα. Κατά σύμπτωση, όλοι τους υπηρετούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή σε υπηρεσίες που κατά τεκμήριο προσφέρουν ή μπορούν να προσφέρουν κοινωνικό έργο. Και προσλαμβάνονται μόνιμοι υπάλληλοι για τις εφορίες, τα δικαστήρια και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, οι οποίοι, ακόμη κι αν έχουν προσόντα πανεπιστημιακού επιπέδου, θα αμείβονται με μισθούς τελειοφοίτου λυκείου.
Δίπλα στο πελατειακό κράτος επιβιώνει ο ανορθολογισμός, που θέλει τη δημόσια διοίκηση διαλυμένη, με πιο υποβαθμισμένες τις κοινωνικές υπηρεσίες. Στην Υγεία, π.χ., όπου αποδεδειγμένα υπάρχουν χιλιάδες οργανικά κενά, προσλήφθηκαν 4! Και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που υποτίθεται ότι θα πρέπει να αναλάβει το έργο της ανασυγκρότησης της αγροτικής παραγωγής, προσλήφθηκε ένας! Ακόμη και στην εκπαίδευση οι 273 προσλήψεις εκπαιδευτικών είναι σταγόνα στον ωκεανό, όταν οι εκπαιδευτικοί αποχωρούν κατά χιλιάδες.
Δεν βλέπει η τρόικα ότι το πρόγραμμα χιλιάδων απολύσεων και ολιγάριθμων επιλεκτικών προσλήψεων διαλύει τη δημόσια διοίκηση; Με βάση ποια ιεράρχηση αναγκών γίνονται οι απολύσεις και με βάση ποιες προτεραιότητες οι προσλήψεις; Η δημόσια διοίκηση, αυτός ο μεγάλος ασθενής, αυτήν τη φορά πέφτει σε κώμα. Οι απολύσεις, όπως και οι προσλήψεις με το σταγονόμετρο, και μάλιστα ημετέρων, δεν καθιστούν τη δημόσια διοίκηση αποτελεσματικότερη, ούτε πιο φιλική προς τον πολίτη. Τη διαλύουν. Και δημιουργείται σκοπίμως χώρος για την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών, τις οποίες χθες, έστω και με προβλήματα, παρείχε το κράτος. Αυτή είναι η άλλη όψη της μνημονιακής καταστροφής. Δεν καταστρέφονται μόνο τα εισοδήματα, αλλά και θεσμοί που οργάνωναν την καθημερινότητα του πολίτη.
Όλα αυτά, βεβαίως, μοιάζουν απόμακρα για το Eurogroup που συνεδρίαζε χθες. Εκεί συζητούν λογιστικά. Και επιμένουν σε νέες περικοπές. Και κλείνουν τα μάτια σε ανορθολογικές πολιτικές, που αναδίδουν άρωμα κομματικής διαχείρισης του δράματος χιλιάδων ανέργων.

www.avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου