Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Βαθιά τα ψυχικά τραύματα των παιδιών από τη σύγκρουση στη Γάζα

Τα βαθιά τραύματα που υπέστησαν τα παιδιά και στις δύο πλευρές των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας από τη σύγκρουση των οκτώ ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, καταδίκασε η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού.
«Στη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, έζησαν μέσα στον τρόμο των εκρήξεων που προκαλούνταν από τις επιθέσεις με ρουκέτες ή τις αεροπορικές επιθέσεις», καταγγέλλει η επιτροπή σε ανακοίνωσή της.
Ο αντίκτυπος που είχε η σύγκρουση αυτή στα παιδιά μεταφράζεται «σε έναν μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών στη Γάζα, όπως και στην πρόκληση μεγάλων ψυχολογικών τραυμάτων και άλλες ψυχολογικές συνέπειες στις δύο πλευρές των συνόρων».
«Οι εμπειρίες αυτές μπορεί να έχουν επιπτώσεις στα παιδιά για πολλά χρόνια και μετά την ενηλικίωσή
τους», προσθέτει η επιτροπή.
Τουλάχιστον 26 παιδιά σκοτώθηκαν και περισσότερα από 400 τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνει η επιτροπή, επικαλούμενη τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα.
Η επιτροπή επικρίνει επίσης έντονα το Ισραήλ για τις αεροπορικές και ναυτικές επιθέσεις «σε πολύ πυκνοκατοικημένες ζώνες στη Γάζα με πολλά παιδιά», επιμένοντας στο γεγονός ότι οι επιθέσεις αυτές συνιστούν «κατάφωρες παραβιάσεις» των συμβάσεων για τα δικαιώματα του παιδιού, όπως και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
«Πολλά παιδιά στη Γάζα έχασαν τους γονείς τους ή τους συγγενείς τους και έχουν τραυματιστεί πολύ» από αυτό, προσθέτει η επιτροπή, αποκαλύπτοντας ότι πολλά παιδιά έχουν προφανή συμπτώματα της πρόκλησης στρες.
Εξάλλου και στο νότιο Ισραήλ, τα παιδιά «έζησαν μέσα στον τρόμο και ήταν υποχρεωμένα να κρύβονται σε καταφύγια για τους βομβαρδισμούς», επισημαίνει η επιτροπή.
Συνολικά 163 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 1.235 τραυματίστηκαν τις οκτώ ημέρες που διήρκεσε η ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας κατά των ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων.
Στην ισραηλινή πλευρά, 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων 2 στρατιώτες, και 280 τραυματίστηκαν.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου