Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

"Στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης οι συνταξιούχοι"

Για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή που τους στερείται λόγω της μνημονιακής πολιτικής διαμαρτυρήθηκαν χθες το πρωί, έξω από το υπουργείο Εργασίας, δεκάδες συνταξιούχοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της νέας κίνησης πολιτών Πρωτοβουλία Συνταξιούχων. Παράλληλα, κατέθεσαν υπόμνημα στο υπουργείο ζητώντας τη σταδιακή επιστροφή όλων των αποθεματικών των Ταμείων, την επιστροφή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, την εναρμόνιση του ύψους των συντάξεων με τις προβλέψεις των καταστατικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, καθώς και ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.
Τις δραματικές επιπτώσεις των βάρβαρων μέτρων της λιτότητας στην ευπαθή ομάδα των
συνταξιούχων, περιγράφει στην «Αυγή» η Νικολέττα Πιττά. Όπως σημειώνει, η αναπηρική της σύνταξη από τα 700 ευρώ, έχει «ψαλιδιστεί» στα 500, καθώς της έχει κοπεί το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ). «Μετά τα χαράτσια, τους φόρους, και τη συμμετοχή στα φάρμακα που είμαι αναγκασμένη να πληρώνω, παρόλο που είμαι καρκινοπαθής, μου μένουν στα χέρια 300 ευρώ. Πώς να ζήσω με αυτά; Ούτε βγαίνω ούτε τίποτα. Είμαι στα όρια της επιβίωσης, με το ζόρι τρώω. Αν μπορούν, ας ζήσουν αυτοί με 300 ευρώ», λέει οργισμένη.
«Οι συνταξιούχοι έχουν φτάσει στα όρια επιβίωσης, δημιουργούνται συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, ειδικά γι' αυτούς που βρίσκονται στα κατώτερα επίπεδα ή γύρω από αυτά. Η κατάσταση είναι δραματική. Γι' αυτό ήρθαμε να φωνάξουμε 'Φτάνει πια, δεν πάει άλλο'», λέει με τη σειρά του ο συντονιστής της Πρωτοβουλίας Συνταξιούχων Χρήστος Παπαδέας. Και προσθέτει: «Δεν θέλουμε την ελεημοσύνη του κράτους. Οι συντάξεις είναι ο κόπος ολόκληρης ζωής, είναι μέρος του μισθού μας σαν εργαζόμενοι, είναι οι αποταμιεύσεις μας, είναι οι ασφαλιστικές εισφορές, που καταβάλαμε για 35 και 40 χρόνια δουλειάς, πολλοί από μας αυξημένες εισφορές και που το κράτος εγγυάται σαν συντάξεις. Είναι χρήματα δικά μας». Όπως υπογραμμίζει, η συσπείρωση και η πάλη μέσα από τα σωματεία των συνταξιούχων αποτελεί τη μόνη διέξοδο από τις συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης που δημιουργούνται.
Στο πλευρό των συνταξιούχων βρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, αποτελούμενη από τους βουλευτές Δημ. Στρατούλη, Κ. Μπάρκα, Χρ. Καραγιαννίδη και Χ. Καφαντάρη. Η τελευταία, μετά τη συνάντηση, έκανε λόγο για ανάλγητη πολιτική της τρικομματικής συγκυβέρνησης απέναντι στις πλέον ευάλωτες κατηγορίες της κοινωνίας, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο «μόνος αποτελεσματικός τρόπος αντίστασης είναι η οργάνωση και ο κοινός αγώνας ανέργων, εργαζομένων και συνταξιούχων, για να μη μείνει κανένας μόνος του στην κρίση».

 http://www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου