Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Αντί για επενδύσεις, φέρνει φρεγάτες

Την προφορική στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα, χωρίς σοβαρή προοπτική επενδύσεων και ουσιαστική δυνατότητα παρέμβασης στη «γερμανική» ευρωπαϊκή πολιτική, εκφράζει η ολιγόωρη επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα. Ο πρόεδρος της Γαλλίας επιδιώκει την έμμεση ενεργοποίηση παλιότερης συμφωνίας (Σαρκοζί - Καραμανλή) για την πώληση γαλλικών φρεγατών στο ελληνικό Δημόσιο, με προέκταση και στις διεργασίες γύρω από τους πιθανούς υδρογονάνθρακες.
Στο πλαίσιο επίσκεψης του τέως προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί στην Αθήνα, επί διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, είχε υπογραφεί προσύμφωνο περιορισμένης δεσμευτικότητας για την κατασκευή και πώληση 6 φρεγατών στο ελληνικό Δημόσιο. Έως σήμερα η Ελλάδα δεν έχει προβεί σε κάποια παραγγελία, ωστόσο, έχουν σημειωθεί τα πρώτα στάδια
διαπραγμάτευσης (μελέτη τεχνικών χαρακτηριστικών κ.ά.). Το συνολικό κόστος των 6 φρεγατών εκτιμάται από γνώστες των εξοπλιστικών θεμάτων ότι θα υπερβαίνει στα 4,5 δις (χωρίς τα επιπρόσθετα έξοδα αναβάθμισης, εξοπλισμού κ.ο.κ.).
Η μέθοδος που, λόγω της κρίσης στην Ελλάδα, προτείνει τώρα η γαλλική πλευρά είναι ένα leasing (ενοικίαση προς πώληση), ώστε η ελληνική  να μην προχωρήσει σε πληρωμές, πέρα από όσα απαιτούνται για τη μεταφορά, συντήρηση κλπ, στο άμεσο μέλλον, αλλά όταν ξεκινήσουν οι έρευνες για εξόρυξη υδρογονανθράκων.  Δεδομένο προς αυτήν κατεύθυνση θα πρέπει να θεωρείται το ενδιαφέρον γαλλικών εταιρειών όπως η Total, η οποία άλλωστε εμπλέκεται ήδη στις αντίστοιχες διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη στην Κύπρο. Οι γαλλικής κατασκευής φρεγάτες θα ακολουθούν γαλλικά ερευνητικά σκάφη, σύμφωνα με το σενάριο που θέλει να προωθήσει ο Ολάντ.  
Σημειώνεται όμως ότι, ακόμη και στην περίπτωση του leasing,  το ελληνικό Δημόσιο θα επωμιστεί πιθανότατα το κόστος της μεταφοράς, της συντήρησης και των πυρομαχικών των δύο φρεγατών.
Υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, λένε στο tvxs.gr διαψεύδουν ότι τίθεται θέμα φρεγατών στις διμερείς συζητήσεις οι οποίες θα διεξαχθούν με την ευκαιρία της επίσκεψης Ολάντ. Πράγματι στο εσωτερικό του Πολεμικού Ναυτικού διατυπώνονται αντικρουόμενες εισηγήσεις, αλλά η τελική απόφαση θα είναι πολιτική. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα συζητηθούν στην επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Αμυνας Ζαν Υβ λε Ντριάν που δεν θα αργήσει πολύ.  

Επενδυτική φιλολογία

Τον Φρανσουά Ολάντ θα συνοδεύει μικρή αντιπροσωπεία Γάλλων επιχειρηματιών από την οποία απουσιάζουν τα ηχηρά ονόματα. Κατά βάση, την αποτελούν επιχειρηματίες οι οποίοι ήδη δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.
Η πιθανότητα επίτευξης συμφωνιών για ουσιώδεις γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα δείχνει περιορισμένη, την ώρα που καταγράφονται αποχωρήσεις ομίλων με έδρα τη Γαλλία, όπως η Credit Agricole, η Carrefour και η Société Générale.
Παρ’ όλα αυτά, με συνέντευξη στην εφημερίδα Τα Νέα, ο Γάλλος πρόεδρος διαμηνύει ότι «η εμπιστοσύνη επέστρεψε» και απευθύνει έκκληση στους Γάλλους επενδυτές «να αδράξουν όλες τις ευκαιρίες που τους προσφέρονται στην Ελλάδα».

Άλλος είναι το αφεντικό

Την ίδια ώρα, στενά προβάλλουν τα περιθώρια παρέμβασης του Γάλλου προέδρου στο μείγμα της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη, καθώς η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ έχει το «πάνω χέρι» ως επικεφαλής της οικονομικής ατμομηχανής της ΕΕ, ιδίως από τη στιγμή που η Γαλλία κατατάσσεται επίσης ανάμεσα στους δημοσιονομικά ασθενείς.
Η γαλλική οικονομία έχει απωλέσει μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητάς της, με επιδείνωση του ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου και χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης σε σύγκριση με τη Γερμανία. Σε αυτό το πλαίσιο, κινείται εκτός ορίων σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους του 2013.
Από μειονεκτική θέση, ο Φρανσουά Ολάντ επιχειρεί στο βαθμό του δυνατού να περάσει μέρος της δική του ατζέντας για την κρίση στην Ευρωζώνη. Δηλαδή, αξιώνει συναλλαγματική πολιτική η οποία θα «μαλακώσει» το Ευρώ, τόνωση της ζήτησης και άρση των ανισορροπιών εντός της ΕΕ, ωστόσο, προσκρούοντας στις θέσεις του Βερολίνου οι οποίες μάλιστα εκφράζονται με τον πιο άμεσο τρόπο μέσα από τη συνεργασία στο πλαίσιο του επί δεκαετίες θεσμοθετημένου γαλλογερμανικού άξονα.

Ηγέτης σε αμφισβήτηση

Ενδεικτική των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η γαλλική κυβέρνηση στο εσωτερικό είναι η πτώση της δημοτικότητας του Φρανσουά Ολάντ στο 37% (το Φεβρουάριο).
Εν μέσω αλλεπάλληλων «λουκέτων» σε γαλλικά εργοστάσια, η ανεργία προσεγγίζει το 15%, με τις αρνητικές κρίσεις για την οικονομική πολιτική του Γάλλου προέδρου να πληθαίνουν.
Μέρα με τη μέρα, η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ «σφίγγει τον κορσέ» της γαλλικής κοινωνίας και απομακρύνεται από τις προεκλογικές - αναπτυξιακές και αναδιανεμητικές - εξαγγελίες του.
Μέσα σε όλα τα άλλα, το Συνταγματικό Συμβούλιο κήρυξε αντισυνταγματική τη νομοθετική ρύθμιση για την επιβολή φόρου της τάξης του 75% στο μεγάλο κεφάλαιο, με αποτέλεσμα να ανασταλεί η εφαρμογή του πολυδιαφημισμένου μέτρου, προκαλώντας σημαντικό πλήγμα στη γαλλική κυβέρνηση.

http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου