Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

ΚΡΑΧ

Το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση 5%, ενώ στην τρικομματική κυβέρνηση, η οποία καταρρέει, επικρατεί αναβρασμός με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς να εγκαταλείπουν ένας – ένας το καράβι της κυβερνητικής σύμπραξης, το οποίο χωρίς προσανατολισμό οδηγεί τη χώρα σε άγνωστο και σκοτεινό προορισμό. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν κάνει βήμα πίσω, ενώ αισιόδοξος εμφανίζεται ο γνωστός για τις λανθασμένες εκτιμήσεις που έχει πραγματοποιήσει για την κρίση υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Το περιβάλλον του πρωθυπουργού πιέζει κυρίως την πλευρά Κουβέλη, ώστε το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς να υποχωρήσει από την θέση του, η οποία είναι σταθερή και αναφέρει «Δεν ψηφίζουμε τα εργασιακά».
Ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Independent επανέλαβε ότι στο ζήτημα των εργασιακών το κόμμα του, το οποίο συμμετέχει στην τρικομματική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω. Ωστόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς επισήμανε ότι το κόμμα του «έχει συμφωνήσει σε συγκεκριμένα δημοσιονομικά

μέτρα μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις που είναι επώδυνα για την ελληνική κοινωνία». Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ διαλύεται. Οι βουλευτές αποχωρούν ο ένας μετά τον άλλο, ενώ η πλευρά Σκανδαλίδη σχεδιάζει να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, να προχωρήσει σε μεταβατικό συνέδριο και να παραδώσει το ΠΑΣΟΚ στην νέα γενιά. Το βέβαιο είναι ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος αμφισβητείται ανοικτά και μάλιστα λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για τα μέτρα, η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό θα καθορίσει το μέλλον αυτής της χώρας. Ταυτόχρονα η αγορά έχει απωλέσει την εμπιστοσύνης της και το ελληνικό χρηματιστήριο καταποντίζεται.
Σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον, καθώς το μέλλον της χώρας κρέμμεται από μία κλωστή πραγματοποιούνται ασκήσεις επί χάρτου και καταστρώνονται σχέδια για την επόμενη ημέρα. Είτε περάσουν τα μέτρα, είτε δεν περάσουν, το βέβαιο είναι ότι ακολουθεί περίοδος πολιτικής αστάθειας. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το γνωρίζει αυτό πολύ καλά και για αυτόν ακριβώς το λόγο σχεδιάζει την δημιουργία νέου κεντροδεξιού φορέα με «ευρωπαϊκό» προσανατολισμό. Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης και ο ελληνικός λαός περιμένει πολλά τόσο από τον ίδιο, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εκτός αυτών ήδη διακινούνται σενάρια περί σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης ή ακόμη πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Αν το σκληρό και βάρβαρο πακέτο μέτρων περάσει, το βέβαιο είναι ότι αυτό θα συμβεί με οριακή πλειοψηφία στη βουλή, ενδεχόμενο το οποίο ισοδυναμεί με αδυναμία μακροημέρευσης του σημερινού κυβερνητικού σχήματος. Αν δεν περάσει, τότε είναι προφανές ότι η τρικομματική κυβέρνηση θα πέσει και τότε θα χρειαστεί μία υπεύθυνη κυβέρνηση της Αριστεράς, με υπευθυνότητα να οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από την κρίση. Ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι έτοιμος για όλα και να επιδείξει ωριμότητα. Να είναι ο ελληνικός λαός εκείνος, ο οποίος θα δώσει την ώθηση μαζί με μια κυβέρνηση της Αριστεράς η οποία θα σχηματιστεί πολύ σύντομα, ώστε η χώρα από το σκοτάδι να βγει στο ξέφωτο.

www.periodista.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου