Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Οι σκουριές του Μνημονίου

Η ανακοίνωση σήμερα - αύριο των νέων μέτρων σηματοδοτεί μια περίοδο με ανοιχτές τις πολιτικές εξελίξεις, παρ' ότι έχουν περάσει μόλις πέντε μήνες από τις εκλογές. Ο Σαμαράς διέγραψε χθες βουλευτή του, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα. Η διαγραφή αυτή (και όσες πιθανώς ακολουθήσουν) δεν συνιστά πράξη πολιτικής πυγμής, αλλά προδίδει πολιτικό πανικό.
Σε όλες τις δημοσκοπήσεις η Ν.Δ. καταγράφεται ρευστοποιούμενη. Ο Σαμαράς εμφανίζεται με πλεόνασμα πολιτικής αναξιοπιστίας. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί την πορεία της ΕΔΗΚ... Την ίδια ώρα ο Σαμαράς και η Ν.Δ. βλέπουν τη λαϊκή επιρροή τους να διαβρώνεται από τη Χρυσή Αυγή. Η Ν.Δ. ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με διαφορά ενός έτους. Εκπονούνται σενάρια αναχαίτισης της δημοσκοπικής μείωσης της Ν.Δ., με τον Σαμαρά να σχεδιάζει άνοιγμα προς το κέντρο, ώστε να υποδεχθεί τη διαρροή του ΠΑΣΟΚ από τα δεξιά.
Είναι πιθανόν να επιχειρηθεί δημιουργία νέων κομμάτων - παρατάξεων, ώστε να μορφοποιηθεί η "μεταπολίτευση ΔΝΤ", δηλαδή να ανασυγκροτηθεί το καταρρέον σύστημα εξουσίας. Η διαδικασία αυτή θα σφραγιστεί από την έξαρση της κρατικής καταστολής, ώστε να αποθαρρυνθούν οι λαϊκές αντιδράσεις κατά των μνημονιακών μέτρων. Χαρακτηριστική είναι η επίδειξη αστυνομικής βίας προχθές στις Σκουριές Χαλκιδικής, που προδικάζει τον χαρακτήρα μιας "ανάπτυξης - Ελντοράντο", δηλαδή με όλα τα στοιχεία της κοινωνικής εκμετάλλευσης και της περιβαλλοντικής διάλυσης. Το άνοιγμα Σαμαρά προς το κέντρο θα επιχειρηθεί με την προσφυγή στην ακραία εμφυλιοπολεμική πόλωση, με αντιαριστερό παραλήρημα, ώστε η αντίθεση Μνημόνιο - δημοκρατία να μεταλλαχθεί στο ψευδοδίλημμα περί των "δύο άκρων". Επιδιώκεται να αλλοιωθεί ο παλλαϊκός χαρακτήρας των κινητοποιήσεων κατά της τρόικας και να διασωθεί ζωτικός πολιτικός χώρος για το μνημονιακό κατεστημένο.
Όλοι οι σχεδιασμοί όμως βουλιάζουν στην κινούμενη άμμο που δημιουργεί το Μνημόνιο στην κοινωνία και την οικονομία. Σε κάθε νεότερη εκδοχή του παράγει μεγαλύτερη κοινωνική απόγνωση και οικονομική καταστροφή. Γι' αυτό η σχεδιαζόμενη "αναδόμηση" του κυρίαρχου μπλοκ εξουσίας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, με δεδομένη μάλιστα τη δυναμική εξουσίας που ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί, αποδεικνυόμενος ως ο μοναδικός πόλος σταθερής λαϊκής αναφοράς και χειραφέτησης, ως η ραχοκοκαλιά της νέας συμμαχίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για την εθνική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας.
Η έκβαση του αγώνα για τη δημοκρατική ανατροπή θα σφραγιστεί από την ικανότητα της Αριστεράς να εμπνεύσει και να επαναφέρει στο πολιτικό προσκήνιο τον λαϊκό παράγοντα, δηλαδή να δημιουργήσει συνθήκες ευρύτερης δημοκρατικής αποδοχής του εναλλακτικού της σχεδίου. Η ανατροπή δεν μπορεί να γίνει με κόλπα από τα πάνω, με εργαλειακή αντίληψη για τους δημοκρατικούς θεσμούς, που, όπως έχει αποδείξει η Ιστορία, στο τέλος ευνοούν τις κυρίαρχες δυνάμεις -και μάλιστα τις πιο επιθετικές.

www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου