Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Χιλιάδες στους δρόμους Ρώμης και Μαδρίτης κατά της λιτότητας

Στους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας κατέβηκαν χιλιάδες κόσμου αντιδρώντας στις πολιτικές λιτότητας στην ημέρα «Νο Monti». Δυναμικό «παρών» έδωσαν χιλιάδες Ισπανοί και στους δρόμους της Μαδρίτης, μετά την παρουσία του ισπανικού προϋπολογισμού στη Βουλή προ ημερών. Μικροσυμπλοκές σε πόλη στη βόρεια Ιταλία, κοντά σε σημείο που μιλούσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Στις συγκεντρώσεις στην Ιταλία είχαν καλέσει συνδικάτα, σχηματισμοί της αριστεράς και άλλες ομάδες και ολοκληρώθηκαν υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία. Στην Μαδρίτη, στόχος ήταν η συμβολική περικύκλωση του Κοινοβουλίου.
Ορισμένοι διαδηλωτές στη Ρώμη έδωσαν το «παρών» φορώντας μάσκες του Μόντι ή του διαβόλου, ενώ άλλοι είχαν φτιάξει ομοιώματα του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, την Άνγκελα Μέρκελ ή ακόμη και του Μπαράκ Ομπάμα.
«Ενωμένοι με μία Ευρώπη που ξεσηκώνεται» ήταν ένα από τα πανό που βρέθηκε στην κορυφή ενός από το μπλοκ στην πορεία. Ανάμεσα στα ελάχιστα επεισόδια ήταν η «επίθεση» με αυγά στις εισόδους τραπεζών και μερικές κροτίδες.
O Mόντι τέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο επικεφαλής της κυβέρνησης τεχνοκρατών με στόχο να αποτραπεί η βύθιση της Ιταλίας στη δίνη της κρίσης χρέους. Η κυβέρνηση έχει περάσει μέτρα σκληρής λιτότητας που καλύπτουν όλο το εύρος της ισπανικής οικονομίας -σε μία χώρα που, όπως σημαντικό τμήμα της Ευρωζώνης, παλεύει με την ύφεση και την υψηλή ανεργία.
Στη Μαδρίτη, στα συνθήματα που ακούστηκαν κυριάρχησαν τα «δεν μας εκπροσωπούν» και «δεν χρωστάμε, δεν πληρώνουμε», που έχουν γίνει «σήμα κατατεθέν» των διαδηλώσεων της 25S (25ης Σεπτεμβρίου).
«Ήρθα να διαδηλώσω επειδή μας τα παίρνουν όλα, την υγεία, την εκπαίδευση, τα σπίτια» ανέφερε ενδεικτικά η Σαμπίνε Αλμπέρντι, μια διαδηλώτρια 50 χρόνων αναφερόμενη στις περικοπές του προϋπολογισμού που στραγγαλίζουν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, στις εξώσεις των υπερχρεωμένων ιδιοκτητών σπιτιών που πολλαπλασιάζονται στη χώρα όπου ένας στους τέσσερις, στον ενεργό πληθυσμό, είναι άνεργος.
«Η κατάσταση είναι αφόρητη», προσθέτει, λέγοντας: «Δουλεύω ανεξάρτητα. Έχω όμως όλο και λιγότερους πελάτες, επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν πλέον χρήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου