Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΝΥΤ: Στα πρόθυρα κοινωνικής και πολιτικής αποσύνθεσης η Ελλάδα

Την ίδια ώρα που οι καφετέριες της Αθήνας είναι γεμάτες από κόσμο, Έλληνες αλλά και τουρίστες που έχουν επισκεφτεί τη πόλη, μια διαφορετική αίσθηση, από αυτή της πάλαι ποτέ ξεγνοιασιάς και ευμάρειας, είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα. Όπως σχολιάζουν σε άρθρο τους οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, η λιτότητα, μάλλον φέρνει στην επιφάνεια ένα κλίμα κοινωνικής και πολιτικής σύγχυσης, που δεν ήταν εμφανές, κρυμμένο κάτω από την επίπλαστη οικονομική ευρωστία άλλων εποχών.

Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς

Μέλη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, έρχονται σε βίαιες αντιπαραθέσεις με μέλη της Αριστεράς και οικονομικούς μετανάστες, σχεδόν καταλύοντας κάθε έννοια κράτους δικαίου. Το σημαντικό εδώ είναι πως αυτά συμβαίνουν μάλλον με την υποστήριξη της αστυνομίας, καθώς όπως δήλωσε πρόσφατα στο BBC μέλος της Χρυσής Αυγής, το κόμμα του είχε κατά 50-60% υποστήριξη της αστυνομίας για τις πρόσφατες πράξεις βίας στις οποίες προέβη.
Παράλληλα, τα συνεχώς αποκαλυπτόμενα σκάνδαλα και οι περιπτώσεις διαφθοράς φθείρουν ανεπανόρθωτα τον πολιτικό κόσμο, ο οποίος είναι πλέον αδύνατο να ομονοήσει.
Την ίδια στιγμή, σε κοινωνικό επίπεδο, η ανεργία «χτυπάει» κόκκινο, φτάνοντας το 25% στο σύνολο του πληθυσμού και το 50% μόνο στους νέους, ενώ οι εργαζόμενοι τείνουν να αλληλοσπαραχτούν μεταξύ τους, οι δημόσιοι με τους ιδιωτικούς και οι έχοντες με τους μη έχοντες.
Η αλματώδης αύξηση της ανεργίας οδηγεί με τη σειρά της σε φαινόμενα κλοπής στα σουπερμάρκετ, για τα οποία η κυβέρνηση προχώρησε σε νόμο που επιτρέπει την πώληση ληγμένων τροφίμων, σε ξεχωριστά ράφια, προλειαίνοντας και επίσημα το έδαφος για καταναλωτές δύο ταχυτήτων.
Οι ανατιμήσεις προς τα επάνω στις τιμές των προϊόντων καλά κρατούν, ενώ αξίζει να αναφέρει κανείς πως μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης κοστίζει σήμερα τρείς φορές ακριβότερα από ό,τι το 2009, με αποτέλεσμα να έχει αποκλειστεί ο ανεφοδιασμός του από πολλές πολυκατοικίες για τον φετινό χειμώνα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, και καθώς οι συνομιλίες της κυβέρνησης με τους ξένους δανειστές της Ελλάδας εξελίσσονται σε σισύφειες, με τους δεύτερους να απαιτούν ακόμα σκληρότερα μέτρα για την χορήγηση των επόμενων δόσεων, τα σενάρια για περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις πλήττουν ανεπανόρθωτα τον κοινωνικό ιστό.
«Έχετε τόσο κατάθλιψη όσο και επιθετικότητα, ενώ οι κλοπές και τα εγκλήματα παντός είδους έχουν αυξηθεί κατά πολύ στη διάρκεια των τελευταίων μηνών», αναφέρει ο κοινωνιολόγος του LSE Νίκος Μουζέλης, που έπεσε πρόσφατα θύμα ληστείας σε εύπορη συνοικία των Αθηνών.
Τα ΜΜΕ έχουν μάλλον πρόβλημα να πείσουν την κοινωνία για τις καλές τους προθέσεις, και οι δημοσιογράφοι, αρκετοί εκ των οποίων έχουν χάσει την αξιοπιστία τους, θεωρούμενοι σε μερικές περιπτώσεις προασπιστές της οικονομικής και επιχειρηματικής ελίτ της χώρας.
Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την έξαρση των ακροδεξιών φαινομένων, όπως τα επεισόδια έξω από το χυτήριο για την παράσταση Corpus Christi που απεικόνιζε τον Ιησού και τους δώδεκα αποστόλους ως ομοφυλόφιλους, κάνουν πολλούς να αναρωτιούνται ποιοι θα είναι οι επόμενοι στόχοι, που θα παρεκκλίνουν από τα ‘’άρια’’ πρότυπα της Χρυσής Αυγής.

tvxs.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου