Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Κανένα έλεος με το πακέτο μέτρων 2013-2014 που συφώνησαν κυβέρνηση - τρόικα

Παναγόπουλος Θάνος
 
Σκληρότατα μέτρα, μερικά από τα οποία -σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες και διαρροές- θα ξεπεράσουν και τα όρια της κοινωνικής βαρβαρότητας (π.χ. μειώσεις συντάξεων ακόμη και από τα 600 ευρώ) και δεν θα δείχνουν κανένα "έλεος" για τους πολίτες (η τρόικα απέρριψε ως δημοσιονομικά απαράδεκτο μέχρι και το σχέδιο εξόφλησης του φόρου εισοδήματος σε 10 δόσεις) προοιωνίζεται για εκατομμύρια Έλληνες η φράση «excellent meeting» που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Π. Τόμσεν για να περιγράψει το περιεχόμενο της χθεσινής συνάντησης του ίδιου και των εκπροσώπων της Ε.Ε. και της ΕΚΤ Μ. Μορς και Κ. Μαζούχ με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Την Κυριακή το πρωί, πάντως, αναμένεται σε νέα σύσκεψη των δύο πλευρών περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων, ενώ το “κόψε - ράψε” στις λεπτομέρειες του πακέτου που σε γενικές γραμμές έχει κατ' ουσία συμφωνηθεί για την τριετία 2012 - 2014, θα συνεχιστεί ώς το τέλος του μήνα.
 
Στη χθεσινή σύσκεψη του υπουργού, του αναπληρωτή υπουργού και του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, Χρ. Σταϊκούρα και Γ. Μαυραγάνη με τους επικεφαλής της τρόικας, μπορεί να έμειναν μερικά κενά (όπως είναι για παράδειγμα τα ειδικά μισθολόγια, τα οποία δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα "διασωθούν"...) ωστόσο μπήκαν σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι:

* Περικοπές άνω των 2,7 δισ. ευρώ στις συντάξεις με ιδιαίτερα μεγάλο “ψαλίδι” (και με σειρά εναλλακτικών προτάσεων να έχει κατατεθεί, ακόμη δε και για κλιμακωτές μειώσεις από τα... 600 ευρώ!).
* Πριόνισμα του εφάπαξ.
* Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
* Περικοπές άνω των 3 δισ. ευρώ στα κοινωνικά εισοδήματα.
* Μείωση μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο 3 δισ. ευρώ.
* Επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ.
* Μείωση προσωπικού.
* Κλείσιμο φορέων και οργανισμών.
* Αναθεώρηση συστήματος προαγωγών.
* Συγχωνεύσεις νοσοκομείων.
* Περαιτέρω μείωση φαρμακευτικής δαπάνης.
Αναφορικά με τα λεγόμενα ισοδύναμα μέτρα, η μεν δανειακή σύμβαση προβλέπει μείωση των ειδικών μισθολογίων κατά μέσον όρο στο 12%, η δε κυβέρνηση ψάχνει να μεταφέρει στους ώμους άλλων κατηγοριών πολιτών τα λεγόμενα ”ισοδύναμα”, έστω και αν επικαλείται για λόγους εντυπώσεων ως δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα περικοπές από 10% έως 20% σε υποτιθέμενους “ανώδυνους” για τους πολίτες κωδικούς τύπου... “μισθώματα", "προμήθειες", "επιχορηγήσεις", χωρίς ωστόσο να μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν δύο χρόνια τώρα οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις να μην έχουν καταφέρει να “ανακαλύψουν” ελαστικές δαπάνες που κόβονται με τόση ευκολία και τόσο γρήγορα αλλά να λαμβάνουν άλλα, δυσάρεστα μέτρα...
Ας σημειωθεί ότι η μεν κυβέρνηση επιμένει αναφερόμενη στα μέτρα να μιλάει για “μέτρα 11,5 δισ. ευρώ” (για τη διετία 2013 - 2014) ωστόσο ο συνδυασμός αυτών με τα μέτρα του 2012 (περί τα 3 με 3,5 δισ. ευρώ) αλλά και με την κάλυψη των εφετινών δημοσιονομικών αποκλίσεων, ενδέχεται να εξακοντίσουν το τελικό πακέτο στα 17 δισ. ευρώ. Και βεβαίως, δεν έχει συνυπολογιστεί στο ποσό αυτό η άρνηση της τρόικας να δεχτεί ως όφελος από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ποσό 3,8 δισ. ευρώ (αυτό το κατεβάζει στα 1,9 δισ. ευρώ)...
Άλλες εκκρεμότητες, εκτός από τα ισοδύναμα μέτρα για τα ειδικά μισθολόγια, είναι η λεγόμενη “εξισωτική αποζημίωση” των κτηνοτρόφων, η οποία ισοσταθμίζει το εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας. Αυτό που επανεξετάζεται είναι να μην κοπεί (κατά 40%) το επίδομα που χορηγείται σε 110.000 αγροτοκτηνοτρόφους για εξοικονόμηση 60 εκατ. ευρώ, και το θέμα της εξόφλησης του φόρου εισοδήματος σε δέκα δόσεις, το οποίο “καίει” εκατομμύρια φορολογούμενους ιδιώτες.
Οι επικεφαλής της τρόικας υπήρξαν αρνητικοί στο σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση για πληρωμή του εκκαθαριστικού έως και σε 10 δόσεις, καθώς θα μεταφέρει και μετά τον Φεβρουάριο του 2013 (έως τις 28.2.2013 μπορούν να προσμετρούνται έσοδα στο 2012) ένα σημαντικό ποσό, το οποίο ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ από τα συνολικά 6,1 δισ. που θα βεβαιωθούν με τα εφετινά εκκαθαριστικά. Η τρόικα θεωρεί ότι η ρύθμιση αυτή ανοίγει μεγάλη «τρύπα» στον φετινό προϋπολογισμό. Η άρνηση που εισέπραξε το υπουργείο Οικονομικών το ανάγκασε να εξετάσει λιγότερο ήπια εναλλακτική η οποία θα προβλέπει τη μείωση των δόσεων σε επτά και τη μείωση του ορίου εισοδήματος μεταξύ 60.000 και 80.000 ευρώ για την ένταξη στη ρύθμιση.

Αυτόνομη Παρέμβαση: Στο ίδιο έργο θεατές
Για δολοφονική γραμμή λιτότητας και υπακοής στους δανειστές κάνει λόγο η “Αυτόνομη Παρέμβαση” μετά την απόφαση της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ. για την εφαρμογή των μέτρων των 11,5 δισ. «Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι η πολιτική μπορεί να χρησιμοποιείται από πολλούς ως η τέχνη της παραπλάνησης ή και της εξαπάτησης του λαού και των εργαζομένων. Από τα 11,5 δισ. ευρώ των μέτρων πάνω από το 60% μετακυλίεται για άλλη μια φορά στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Η θεωρία δε, των μη οριζόντιων μέτρων δεν συνιστά τίποτα λιγότερο παρά το περιτύλιγμα νέων σκληρών και άδικων μέτρων». Παράλληλα η “Αυτόνομη Παρέμβαση” καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και να αλλάξουν τα συνδικάτα ώστε να έρθουν νίκες. «Πρέπει να τους σταματήσουμε προτού καταστρέψουν τις ζωές όλων μας. Με νέα συνδικάτα, με αλλαγή συσχετισμού μπορούμε να τους νικήσουμε».

www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου