Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Μηνιαία παρακράτηση 1% στις συντάξεις

Νέα μηνιαία εισφορά 1% στις κύριες συντάξεις όσων ασφαλισμένων έχουν ήδη πάρει εφάπαξ ανεξαρτήτως ταμείου περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Παράλληλα, η κυβέρνηση φέρεται να έχει καταλήξει σε εξαίρεση από τις μισθολογικές περικοπές για έξι κατηγορίες ενστόλων, που λαμβάνουν επίδομα επικινδυνότητας, και σε κλιμακωτή μείωση για κάθε άλλη ομάδα. Το πρωί τις Τετάρτης στις 10:00 συναντώνται οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης για την οριστικοποίηση των νέων μέτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Έθνος», η επιβολή ειδικής εισφοράς έχει κλειδώσει και θα αφορά στο σύνολο των συνταξιούχων, που έχουν πάρει βοήθημα από τα ταμεία πρόνοιας. Το αρχικό σενάριο προέβλεπε να υπάρξει περικοπή μόνο σε όσους συνταξιούχους πήραν αυξημένο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβάλει.

Ωστόσο, τώρα το μέτρο γενικεύεται και η νέα εισφορά θα επιβληθεί στο σύνολο των συνταξιούχων που έχουν πάρει εφάπαξ, ακόμα και εάν αυτό ήταν χαμηλότερο από τις εισφορές που έχουν καταβάλει.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα επηρεαστούν περίπου 800.000 συνταξιούχοι, κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και ορισμένες κατηγορίες μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και ανεξάρτητα απασχολουμένων.

Η μηνιαία μείωση στις κύριες συντάξεις θα είναι 1% και η εισφορά αυτή θα είναι ανεξάρτητη από τις άλλες περικοπές που θα επιβληθούν.

Οι συντάξεις, αναφέρουν «Τα Νέα», θυσιάζονται προκειμένου να σωθούν οι αποδοχές όσων υπηρετούν σε έξι μάχιμες ειδικότητες. Ειδικότερα, κατά πληροφορίες της εφημερίδας, η κυβέρνηση έχει καταλήξει στην εξαίρεση από τις μισθολογικές περικοπές για έξι κατηγορίες ενστόλων σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας, που λαμβάνουν επίδομα επικινδυνότητας, και σε κλιμακωτή μείωση για κάθε άλλη ομάδα (υπόλοιποι ένστολοι, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί, διπλωμάτες, γιατροί ΕΣΥ, αρχιερείς κ.ά.).

Ειδικότερα, από το ψαλίδι προτείνεται να διασωθούν όσοι υπηρετούν σε Υποβρύχια Πολεμικού Ναυτικού, Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών (ΟΥΚ), ΜΑΤ - ΕΚΑΜ , Ομάδες ΔΙΑΣ - Δέλτα - «Ζ» της Ελληνικής Αστυνομίας και οι πιλότοι σε πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Η παραπάνω απόφαση αποδίδεται στον πρωθυπουργό, ο οποίος φέρεται να αναφέρει σε συνεργάτες του πως «δεν δέχεται νέες μειώσεις γι’ αυτές τις κατηγορίες» και αυτή είναι και η θέση που θα προβάλει στη σημερινή σύσκεψη με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζονται βεβαίως και οι έντονες διαφωνίες των υπουργών Άμυνας και Δημόσιας Τάξης για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου