Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Συγκρούσεις μαθητών - αστυνομικών στο Σαντιάγο

Συγκρούσεις ανάμεσα σε μαθητές και αστυνομικούς κατέληξαν χθες σε 113 συλλήψεις στο Σαντιάγο στη διάρκεια μιας διαδήλωσης με τη συμμετοχή περίπου 4.500 μαθητών και φοιτητών που ζητούσαν δωρεάν και καλής ποιότητας δημόσια παιδεία, μετά την κατάληψη πολλών κολεγίων και λυκείων.
Οι ταραχές «κατέληξαν σε 113 συλλήψεις, 39 ενηλίκων και 74 ανηλίκων, σε διάφορα σημεία του Σαντιάγο», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι χιλιανές αρχές.
Μεταξύ των 4.500 διαδηλωτών ήταν κυρίως μαθητές, αλλά και φοιτητές που είχαν έρθει για υποστήριξη. Κατέλαβαν τους δρόμους πολλών συνοικιών για να διεκδικήσουν την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας στη Χιλή, μια χώρα το εκπαιδευτικό σύστημα της οποίας είναι από τα πιο ακριβά και πιο άνισα στον κόσμο, σύμφωνα με διάφορες μελέτες.

Ζητούν μια συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότηση των σπουδών καθώς και συνταγματική εγγύηση για ένα σκληρό πυρήνα δωρεάν και καλής ποιότητας δημόσιας παιδείας.

Στα τέλη του 2011, το κίνημα είχε πετύχει μια αύξηση κατά 10% του προϋπολογισμού του 2012 για την παιδεία, μικρές βοήθειες για χρεωμένους φοιτητές και μια αρχή μεταρρύθμισης στη διαχείριση των δημόσιων κολεγίων και λυκείων.
tvxs.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου