Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Σενάρια συνεργασιών ελλείψει αυτοδυναμίας

Η μετεκλογική συνεργασία βρίσκεται και σήμερα στο επίκεντρο του προεκλογικού διαλόγου, την ώρα που νέα δημοσκόπηση έρχεται να επιβεβαιώσει τον πολυκερματισμό του πολιτικού συστήματος και να καταδείξει ότι η αυτοδυναμία είναι άπιαστο όνειρο. Νέα πρόσκληση συνεργασίας προς το ΚΚΕ απηύθυνε τη Μ. Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης επανέλαβε τη θέση του πως είναι «αναπόφευκτη η συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ». Ανοιχτή, υπό όρους, να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας δήλωσε και η Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Φώτης Κουβέλης, πάλι, ζήτησε την καταδίκη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που ο Παντελής Οικονόμου δήλωνε βέβαιος πως ο λαός «θα δώσει καθαρή πλειοψηφία στις δυνάμεις που
υπηρέτησαν με συνέπεια».
Τσίπρας ξανακαλεί ΚΚΕ Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Free Sunday», ο ο επικεφαλής της Κο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απευθύνει νέο κάλεσμα για συνεργασία προς το ΚΚΕ. Αναφερομενος στη στάση ου ΚΚΕ και τη θέση που εκείνο θέτει περί αποδέσμευσης από την ΕΕ, ο ίδιος τονίζει ότι η πρόταση αυτή δεν βρίσκει σύμφωνο τον ΣΥΡΙΖΑ. «Γιατί θα βρεθούμε οικονομικοί ανταγωνιστές με λαούς που είναι φυσικοί μας σύμμαχοι; Με τους Ιταλούς, τους Ισπανούς, τους Πορτογάλους εργαζόμενους, αλλά και τους Γάλλους και τους Γερμανούς. Δεν έχει νόημα η επιστροφή στον απομονωτισμό.
 Σημασία έχει ο αγώνας για την αλλαγή των συσχετισμών σε μια κλυδωνιζόμενη Ευρώπη. Αλλά η διαφορά αυτή με το ΚΚΕ είναι γνωστή. Το ερώτημα είναι τι μας εμποδίζει να συμμαχήσουμε για να υπερασπιστούμε την κοινωνία και την αξιοπρέπεια του κόσμου».
 Αναπόφευκτη η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ για το Γ. Ραγκούση Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Γιάννης Ραγκούσης, από την πλευρά του, επαναλαμβάνει τη θέση που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της ΝΔ, πως η συνεργασία των δύο κομμάτων μετεκλογικά είναι αναπόφευκτη. Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι τριμερής με τη συμμετοχή και της Αριστεράς «για να διαλυθεί επιτέλους το νέφος της εθνικής αυταπάτης ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν μαγικές λύσεις για να βγει η χώρα από την κρίση».
 Κατά τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, πάλι, «είναι κατανοητός ο θυμός των ψηφοφόρων», ωστόσο, «δεν θα αφήσουμε να χρησιμοποιηθούν τα συναισθήματα μας αυτά για να γκρεμιστεί η παράταξη». Όπως δηλώνει στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», το πολιτικό σώμα «θα δώσει καθαρή πλειοψηφία στις δυνάμεις που υπηρέτησαν με συνέπεια και δεσμεύονται καθαρά να υπηρετήσουν την ασφαλή επαναφορά των πραγμάτων σε μια σταθερή και ανοδική τροχιά».
 Καταδίκη των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ζητά ο Φ. Κουβέλης
 Την καταδίκη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την ενίσχυση της ΔΗΜΑΡ ζήτησε από τον ελληνικό λαό ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ οι Έλληνες πολίτες πρέπει να καταδικάσουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που οδήγησε τη χώρα στη σημερινή κατάντια στην οποία βρίσκεται και στον τεμαχισμό της κοινωνίας.
 Σαμαρά προκρίνει για πρωθυπουργό η Μπακογιάννη
 Τον Αντώνη Σαμαρά για τη θέση του πρωθυπουργού προκρίνει η Ντόρα Μπακογιάννη, αν η διαφορά της ΝΔ από το δεύτερο κόμμα είναι μεγάλη. Σε συνέντευξή της στη «Real News», η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας εμφανίζεται πρόθυμη να μπει στην επόμενη κυβέρνηση και τάσσεται υπέρ μιας συνεργασίας, θέτοντας όμως ως απαραίτητη προϋπόθεση τη σύναψη μιας προγραμματικής συμφωνίας.
 «Κανείς δεν συνεργάζεται με κανέναν, εκτός από εμάς, γι΄αυτό είναι αναγκαία η ψήφος στη Δημοκρατική Συμμαχία και η παρουσία μας στην επόμενη Βουλή», τονίζει η κ. Μπακογιάννη η οποία εκτιμά πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση την επομένη των εκλογών να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
 Άλλη μια προσχώρηση στο ΛΑΟΣ Εν τω μεταξύ, στο ΛΑΟΣ προσχώρησε και η δημοσιογράφος Χρυσή Παπαδάκη, η οποία θα είναι υποψήφια στο νομό Χανίων.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου