Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Κρούσματα φυματίωσης στις φυλακές Ναυπλίου

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων


Την Τρίτη 05/03 σημειώθηκε εξέγερση στις Δικαστικές Φυλακές Ναυπλίου. Οι κρατούμενοι αντέδρασαν άμεσα και δυναμικά, αρνούμενοι να μπουν στα κελιά τους και βάζοντας φωτιά σε στρώματα, στο άκουσμα του θανάτου ενός συγκρατούμενού τους.
Την προηγούμενη μέρα, ένας κρατούμενος μόλις 26 χρονών είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο Ναυπλίου και, την ώρα που υποβαλλόταν σε ιατρικές εξετάσεις, κατέληξε από ανακοπή καρδιάς. Ωστόσο καταγγελίες αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος έπασχε από φυματίωση και διαμαρτυρόταν επί μέρες ότι πονάει και δεν αισθάνεται καλά. Το γεγονός το επιβεβαιώνει και η ιατροδικαστική έκθεση, οι τοξικολογικές εξετάσεις και η νεκροψία έδειξαν ότι έπασχε από κεχροειδή φυματίωση. Ερευνώντας την υπόθεση διαπιστώσαμε ότι οι καταγγελίες δεν μένουν σε ένα μεμονωμένο περιστατικό. Πρώην κρατούμενος των φυλακών Ναυπλίου, νοσηλεύτηκε μετά την αποφυλάκισή του, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου επίσης με κεχροειδή φυματίωση, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι κατά καιρούς κρατούμενοι μεταφέρονται στο νοσοκομείο και επιστρέφουν με μοναδική αγωγή μια... χειρουργική μάσκα.
Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων μίλησε με τον διευθυντή της φυλακής κ. Μπαρμπαγιάννη, όπως και με τον γιατρό κ. Μουστάκα, οι οποίοι αρνούνται ότι υπάρχει έξαρση κρουσμάτων. Όμως η εξέγερση των κρατούμενων, ο θάνατος του 26χρονου και το περιστατικό νοσηλείας με φυματίωση του αποφυλακισθέντα μας λένε άλλα.
Και πώς να μην τα πιστέψουμε όταν στη συγκεκριμένη φυλακή ο υπερπληθυσμός έχει χτυπήσει κόκκινο, όταν στην κυριολεξία στοιβάζονται αυτή την στιγμή 580 άνθρωποι σε ένα κτίριο που χωράει 300;
Πώς να μην τα πιστέψουμε, όταν 6-7 κρατούμενοι κοιμούνται σε ένα κελί 2-3 ατόμων, οι μισοί από αυτούς στο πάτωμα, που ποτέ δεν στεγνώνει από την υγρασία, με τη μυρωδιά της μούχλας υπερισχύει;
Φοβόμαστε ότι τα κρούσματα είναι πολλά περισσότερα από αυτά που βγαίνουν στην επιφάνεια και καλούμε να διερευνηθεί το θέμα σε βάθος προτού θρηνήσουμε άλλα θύματα και προτού η φυματίωση πάρει άλλες διαστάσεις. Οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας πρέπει να πάρουν θέση άμεσα, τώρα. Οι κρατούμενοι, με την εξέγερσή τους, μας καλούν όλους σε βοήθεια. Θυμίζοντάς μας ότι έχουν τιμωρηθεί με στέρηση της ελευθερίας τους και όχι με εξόντωση και θάνατο. Έχουν το δικαίωμα νοσηλείας στα νοσοκομεία και όχι σε μπουντρούμια απομόνωσης, χρειάζονται άμεση ενημέρωση και παρακολούθηση.
Η ασθένεια δεν αποτελεί αδίκημα και η θεραπεία δεν μπορεί να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου