Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Καταγγελία της βελγικής κυβέρνησης κατά του εργασιακού μεσαίωνα για 500.000 μετανάστες στην Γερμανία

Του Γ. Δαράτου από τις Βρυξέλλες
Μήνυση κατά της Γερμανίας ανήγγειλε ότι θα καταθέσει στην Κομισιόν το Βέλγιο κατηγορώντας την για αθέμιτο ανταγωνισμό μέσω ενός εκτεταμένου κοινωνικού ντάμπινγκ (social dumping) που εφαρμόζει εδώ και χρόνια η ίδια.
Την μήνυση θα καταθέσουν ο Υπουργός Οικονομικών Γιόχαν βάντε Λανότ και η Υπουργός για την Απασχόληση Μόνικα ντε Κόνινκ και οι δύο μέλη του φλαμανδικού σοσιαλιστικού κόμματος.
Στόχος τους είναι να διαλύσουν το μύθο ότι η Γερμανία είναι ο καλύτερος μαθητής της Κοινότητας και συνιστά το ιδανικό παράδειγμα που οφείλουν ν ακολουθήσουν όλες οι άλλες χώρες-μέλη.
Σύμφωνα με την καταγγελία των δύο Βέλγων Υπουργών  οι Γερμανοί εφαρμόζουν ένα εκτεταμένο κοινωνικό ντάμπινγκ εις βάρος των άλλων χωρών της Ένωσης εισάγοντας μαζικά φθηνούς εργάτες από την ανατολική Ευρώπη.
Έτσι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι και Ουκρανοί μετανάστες εργάζονται σε γερμανικές επιχειρήσεις 60 ώρες την εβδομάδα με αμοιβή 3 με 4 ευρώ την ώρα. Κι αυτή η εργασία τους δεν καλύπτεται με καμία κοινωνικού χαρακτήρα εισφορά. Με άλλα λόγια όχι συντάξεις, όχι ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όχι αποζημίωση για τυχόν εργατικό ατύχημα κ.λ.π. Αυτή η πρακτική σκλαβοπάζαρου επιτρέπεται στην Γερμανία διότι σε πολλούς τομείς της οικονομίας της δεν υπάρχει θεσμοθετημένος κατώτατος μισθός. Με άλλα λόγια όλοι αυτοί οι γερμανοί επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται ασύστολα 500.000 εργάτες από την ανατολική Ευρώπη δεν παραβιάζουν  κάποιο νόμο για κατώτατο μισθό και τις κοινωνικές ασφαλίσεις γιατί για τους σκλάβους στην Γερμανία δεν υπάρχει τέτοιος κατώτατος μισθός.
Αυτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός που ασκεί «νόμιμα» η Γερμανία έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες θέσεις  καλά πληρωμένης εργασίας στο Βέλγιο, τη Δανία, την Ολλανδία και την Γαλλία.
Αυτό που εμείς, στις χώρες μας, θεωρούμε παράνομο και το διώκουμε  με κάθε μέσο, δηλαδή, πληρωμένοι εργάτες χωρίς κατώτατο τουλάχιστον μισθό και κοινωνική ασφάλιση, οι Γερμανοί όχι μόνο το κάνουν αλλά έχουν βρει την εύκολη λύση της εκμετάλλευσης μισού εκατομμυρίου εργαζομένων υποστηρίζοντας την άποψη ότι αυτός ο εργασιακός Μεσαίωνας είναι απολύτως λογικός και νόμιμος. Το αποτέλεσμα θα είναι, αν αφήσουμε την Γερμανία να κάνει ό τι θέλει, λένε οι δύο Βέλγοι Υπουργοί, όχι μόνο να μην βελτιωθούν κοινωνικά και εισοδηματικά οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης αλλά αντίθετα, να χειροτερεύσουν οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες για τους εργαζόμενους της υπόλοιπης Ευρώπης.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου