Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Τσίπρας: Επαναδιαπραγμάτευση αλλά χωρίς Μνημόνιο

«Αυτό που γίνεται σήμερα είναι παραλογισμός, δεν είναι λογική. Όταν έχεις τους ίδιους τους εκπροσώπους του ΔΝΤ να λένε ότι έκαναν λάθος στον πολλαπλασιαστή και ότι το Μνημόνιο δεν βγαίνει και χρειάζεται νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, δεν είναι λογική. Δεν λέμε κάτι διαφορετικό όλο αυτό το διάστημα. Το βασικό μας αίτημα στις προηγούμενες εκλογές ήταν ότι το Μνημόνιο δεν βγαίνει, θα οδηγήσει σε τραγωδία και ότι πρέπει να βγει μια κυβέρνηση η οποία δεν θα πει στους δανειστές σηκώνομαι και φεύγω αλλά θα τους βάλει στο τραπέζι και θα διεκδικήσει. Επαναδιαπραγμάτευση δανειακής σύμβασης. Όχι όμως Μνημόνια λιτότητας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στη ΝΕΤ. «Στην επαναδιαπραγμάτευση δεν θα κάνουμε πίσω» απάντησε στην ερώτηση αν ισχύει η προεκλογική δήλωση ότι «το ευρώ δεν είναι φετίχ».

Αναφερόμενος στη συνάντηση του με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκάνγκ Σόιμπλε, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως παρέθεσε αριθμούς για να καταδείξει την αποτυχία του προγράμματος. «Παρουσίασα τις θέσεις του κόμματός, δεν περίμενα από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να τις αποδεχθεί». «Η λιτότητα είναι σαν να ρίχνεις λάδι στη φωτιά, είπα στον κ. Σόιμπλε. Έθεσα επίσης το θέμα του κατοχικού δανείου και το θέμα Χριστοφοράκου στο σκάνδαλο Siemens», τόνισε ενώ για τις συναντήσεις που είχε στις ΗΠΑ με αξιωματούχους του ΔΝΤ επισήμανε «πως θα συμμαχήσει και με τον διάολο για να σωθεί η χώρα και να βοηθήσουμε τον λαό». «Είναι ανάγκη το ΔΝΤ να συγκρουστεί πιο ανοιχτά με την Γερμανία και όχι με μισόλογα» δήλωσε και πρόσθεσε πως «η Μέρκελ δεν λέει την αλήθεια στον γερμανικό λαό ενόψει των εκλογών, ότι δηλαδή το πρόγραμμα για την Ελλάδα απέτυχε».  Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση, εξέφρασε την αντίθεσή του σημειώνοντας πως πρόκειται για λεηλασία του δημοσίου. «Οι όποιες ιδιωτικοποιήσεις γίνουν θα πρέπει να έχουν κοινωνική ανταποδοτικότητα». Όπως είπε θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα γραφειοκρατίας, διαφθοράς και περιβάλλοντος και να υπάρξει το κατάλληλο κλίμα σταθερότητας για να προσελκύσει η χώρα επενδύσεις, ενώ σημείωσε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί και η εγχώρια ολιγαρχία που αποτελείται από λίγες οικογένειες που ελέγχουν την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για τις επενδύσεις. Δεν θέλει το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Δεν θέλουμε να διώξουμε τους ε3πενδυτές, θέλουμε να βάλουμε κανόνες και όρους. Δεν θέλουμε το ξεπούλημα», δήλωσε ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον κερδοφόρο ΟΠΑΠ.
Για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως μετά την εκταμίευση της δόσης δημιουργήθηκε μιά ψεύτικη προσδοκία εκ μέρους της κυβέρνησης, ενώ γύρω μας υπάρχει μιά σκληρή πραγματικότητα. Οι δόσεις που παίρνει η χώρα, πρόσθεσε, αρκούν ίσα ίσα για να μην χρεοκοπήσουν οι τράπεζες, αλλά δεν αρκούν για να μην χρεοκοπήσουν οι Έλληνες. Εμφανίζεται μια παροδική δημοσκοπική ανάκαμψη της κυβέρνησης, τόνισε και συνέχισε λέγοντας «όποτε και να γίνουν εκλογές είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα είναι συντριπτικό υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ». «Δεν θα κάνουμε πίσω, γιατί έχει βυθιστεί στην ανέχεια  και την αναξιοπρέπεια ο τόπος. Εκανε εκλογές το χαλκείο της ΝΔ με σύνθημα μην ψηφίζετε ΣΥΡΙΖΑ, θα σας βγάλει από το ευρώ», ανέφερε.
Ερωτηθείς για τις απεργίες δήλωσε πως «επιχειρήθηκε να δοθεί η εντύπωση της συντεχνίας. Η απεργία στα ΜΜΜ ήταν μέρος συνολικότερης αγωνίας. Δεν ήταν συντεχνία, οι εργαζόμενοι στο μετρό, διεκδικούσαν να ζήσουν με αξιοπρέπεια». Παράλληλα έκανε λόγο για αντιδημοκρατική στάση της κυβέρνησης , υπερασπίστηκε το δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικούν αλλαγή των νόμων για να ζούν με αξιοπρέπεια και έκανε λόγο για αδικίες που διαλύουν την κοινωνία. Υπογράμμισε επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί αρωγός στους εργαζόμενους. «Μηδενική ανοχή θα έπρεπε να δείξει η κυβέρνηση σε αυτούς που έχουν βγάλει τα χρήματα τους στο εξωτερικό χωρίς συχνά να δικαιολογείται η προέλευσή τους».
Για τη βία και τη θεωρία των δύο άκρων, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως πρόκειται για μια επικίνδυνη και ανόητη θεωρία γιατί στην πραγματικότητα ανακινεί έναν διχασμό στο λαό. «Δεν είναι δυνατό μετά από τόσα χρόνια μεταπολίτευσης να έρχονται καποιοι σύμβουλοι του Σαμαρά και να ωθούνε σε αυτό τον ολισθηρό δρόμο». Επισήμανε επίσης πως είναι «ανόητη γιατί θα έχει ως αποτέλεσμα να ενισχύσει το πραγματικό άκρο και άκρο είναι μόνο ένα, η Χρυσή Αυγή».
Ερωτηθείς για τις καταλήψεις δήλωσε πως «δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Υπάρχουν και σε άλλες, πιο συντηρητικές κοινωνίες και χώρες». «Η "βίλα" που πρέπει να ανακαταλάβουμε είναι της διαφθορας, της λίστας Λαγκάρντ... κι αυτές δεν θα τις ανακαταλάβει η αστυνομία», ανέφερε, ενώ για το ζήτημα του διαχωρισμού «Κράτους- Εκκλησίας» σημείωσε πως «λέμε από το το 2007 για τον [αμοιβαία] επωφελή διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους». Ειδικά για τις δηλώσεις του βουλευτή Τ. Κουράκη ο Αλέξςη Τσίπρας ανέφερε πως είναι «περίεργο να υπάρχει θέμα με την πρόταση ενός βουλευτή της Αριστεράς και να μην λέει κανείς τίποτα, που την ίδια άποψη διατύπωσε ο κ. Στουρνάρας». «Μας ενδιαφέρει», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, «να ενώσουμε το λαό και έχουμε θέση υπέρ εκσυγχρονισμού σχέσεων της εκκλησίας με το κράτος». «Με διάλογο και συναίνεση θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα πληρώνεται και ο τελευταίος ιερέας. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί και με την εκκλησία», είπε.
Σε ερώτηση για τα φαινόμενα πολυφωνίας στον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά του κόμματός του , και τόνισε ότι διαφορετικές απόψεις υπάρχουν σε όλα τα κόμματα. «Γιατί ενα κόμμα είναι κακό να έχει τάσεις, να έχει συνιστώσεις;», διερωτήθηκε.

http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου