Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Οι "μπίζνες" της οικογένειας Παπακωνσταντίνου


Η υπόθεση της “λίστας Λαγκάρντ” αναδεικνύει ενδιαφέρουσες συμπτώσεις, αλλά και το πόσο μικρός είναι ο κόσμος για επίλεκτα στελέχη του λεγόμενου “συστήματος εξουσίας”
Για παράδειγμα, ο σύζυγος της Μαρ. Παπακωνσταντίνου, Ανδρ. Ρωσσώνης, είχε πετύχει εδώ και χρόνια, ως αντιπρόσωπος της αμυντικής βιομηχανίας OTO Melara, να έχει το μονοπώλιο προμήθειας πυροβόλων όπλων για όλα τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Οι δραστηριότητές του δεν περιορίζονται εκεί. Αναμείχθηκε και στην αγορά των μεταγωγικών αεροσκαφών Allenia C-27j, όταν την ομώνυμη εταιρεία αντιπροσώπευε ο Θ. Ασημακόπουλος, ο οποίος είναι εκ των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο της Proton και στα “έργα και ημέρες” του Λ. Λαυρεντιάδη. Τα εν λόγω αεροσκάφη (που παραγγέλθηκαν επί θητείας... Τσοχατζόπουλου) αποδείχθηκαν... φιάσκο, καθώς η Πολεμική Αεροπορία είχε διαπιστώσει πολλά τεχνικά προβλήματα. Ακόμη και το πιλοτήριο έμπαζε νερά. Κι όμως, ορισμένα παραλήφθηκαν από την Ελλάδα και, φυσικά πληρώθηκαν χρυσά.
Ο πολυσχιδής Ανδρ. Ρωσσώνης φέρεται να εμπλέκεται στη ναυπήγηση από ιταλικά ναυπηγεία ενός πετρελαιοφόρου για το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ, λόγω της επαγγελματικής του σχέσης με τον ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Ισκαντάρ Σάφα, το όνομά του ενεπλάκη και στην παραγγελία δύο υποβρυχίων τύπου 214 (“αδελφάκια” του "Παπανικολή", που ως γνωστόν... γέρνει). Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγγελία έγινε αφού η χώρα μας εισήλθε στο Μνημόνιο και υπογράφεται από τους συναρμόδιους υπουργούς Άμυνας και Οικονομικών. Δηλαδή από τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο και από τον -τότε πανίσχυρο- Γ. Παπακωνσταντίνου, που τυγχάνει πρώτος εξάδελφος της συζύγου του Ανδρ. Ρωσσώνη.
Και ο σύζυγος της έτερης πρώτης εξαδέλφης, Ελ. Παπακωνσταντίνου, Συμ. Σικιαρίδης, είναι ο γόνος της οικογενείας του Σικιαρίδειου Ιδρύματος και πρόεδρος του Δ.Σ. του. Ενός ιδρύματος το οποίο, παρά την κρατική επιχορήγηση που λαμβάνει, βρίσκεται στα πρόθυρα του λουκέτου. Για τον λόγο αυτόν, εξάλλου, έχουν παρέμβει στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τη Σ. Σακοράφα να επισκέπτεται το Ίδρυμα και τον Π. Κουρουμπλή να υπογραμμίζει την ανάγκη να παραμείνει εν λειτουργία.
Η ίδια η Ελ. Παπακωνσταντίνου παραιτήθηκε μόλις χθες από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο είχε τοποθετηθεί επί κυβέρνησης Παπαδήμου (και υπουργίας Ευ. Βενιζέλου). Θεωρείται δικηγόρος εξειδικευμένη στις συγχωνεύσεις εταιρειών και στο εταιρικό δίκαιο. Γνώρισε τον Γ. Παπανδρέου ως δραστήριο μέλος μη κυβερνητικών οργανώσεων για την Παιδεία και την Εξωτερική Πολιτική (σ.σ.: είναι γνωστή η αδυναμία του πρώην πρωθυπουργού στις ΜΚΟ), ενώ ήταν και μέλος της S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά του πρώην προέδρου του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλου. Πρόκειται για την εταιρεία που πραγματοποίησε μία επένδυση στη Μήλο, η οποία ήταν τόσο φιλική για το περιβάλλον όσο και... η επένδυση της “Ελληνικός Χρυσός” στις Σκουριές Χαλκιδικής.
avgi.gr via www.alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου