Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Προκαταρκτική για Βενιζέλο - Παπακωνσταντίνου προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποφάσισε να ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος με τη συμμετοχή του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Στην πρόταση που αναμένεται να κατατεθεί την Παρασκευή, ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσεται επίσης να καταθέσει συμπληρωματική πρόταση για επέκταση της έρευνας και σε πρόσωπα που ενδέχεται να προκύψουν κατά την πορεία της έρευνας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ «εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα που άσκησαν και ασκούν εξουσία από ανώτατη κυβερνητική ή πολιτική θέση, συμπεριλαμβανομένων όλων των Υπουργών Οικονομικών και των πολιτικών τους προϊσταμένων από το 2010 μέχρι σήμερα» και προειδοποιεί ότι «θα ζητήσει τη διερεύνηση των ευθυνών όλων των εμπλεκομένων προσώπων, ανεξαρτήτως θέσης στην κυβερνητική ιεραρχία».
«Η ευτράπελη προσπάθεια να εμφανισθούν ως αρχάγγελοι της κάθαρσης οι αρχιτέκτονες της διαπλοκής
και της υπόθαλψής της, προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Το ίδιο και η προσπάθεια περιορισμού της διερεύνησης στον μέχρι πρότινος συνεργό τους» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ «καρφώνοντας» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. Ακολουθεί παρακάτω ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντώντας στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι «οι μάσκες επιτέλους έπεσαν», καθώς αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές προθέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Τα στοιχεία που ήρθαν από τη Γαλλία του προκάλεσαν βαθιά απογοήτευση και προφανώς πολιτική τύφλωση. Τον ΣΥΡΙΖΑ τον ενδιαφέρει μόνο η πολιτική αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και της χώρας και μάλιστα τώρα που διανοίγονται θετικές προοπτικές για την ανάκαμψή της» υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ.
«Στρέφεται κατά του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου του γιατί ξέρει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας και της στρατηγικής προοπτικής της χώρας. Δεν θα τα καταφέρουν» καταλήγει η Ιπποκράτους.
Πριν την οριστικοποίηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, οι πληροφορίες αναφέραν ότι η Κουμουνδούρου θα ζητούσε διερεύνηση πολιτικών ευθυνών και για τους κκ. Γιώργο Παπανδρέου και Γιάννη Στουρνάρα. Νωρίτερα ο υπ. Οικονομικών ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο απάντησε: «κανένα σχόλιο δεν έχω να κάνω. Εγώ την έφερα τη λίστα. Από εκεί και πέρα σε μια δημοκρατία ο καθένας κάνει ότι τον φωτίσει ο Θεός».
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε ότι ο περιορισμός της έρευνας αποκλειστικά στο πρόσωπο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου αποσκοπεί «στο να οδηγήσει την όλη υπόθεση σε μια ελεγχόμενη εκτόνωση καθώς και στο να συγκαλυφθούν οι ευθύνες και των υπολοίπων εμπλεκομένων προσώπων». Απαντώντας δε στις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτική συμπαιγνία», η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για ανυπόστατες διαρροές - κατηγορίες εναντίον του και για «έναν ένοχο πανικό που δεν πείθει κανέναν».
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποδεικνύει περίτρανα ότι τα πρόσωπα και τα κόμματα που επέβαλαν στην κοινωνία και στη χώρα την μνημονιακή εξουθένωση, επεφύλαξαν για τους εαυτούς και τους εκλεκτούς τους ασυλία και υπόθαλψη.

Έχοντας μετατρέψει την διαφθορά σε καθεστωτική δομή του κράτους, της οικονομίας και της πολιτικής, και συναλλασσόμενοι ιδιοτελώς και εκ του ασφαλούς, προστάτευαν συστηματικά τους κατόχους του πλούτου από τη νόμιμη φορολογία.

Η υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ, αποτελεί διαχρονικό σκάνδαλο της εγχώριας κλεπτοκρατίας, που αναδεικνύει τη μεροληπτική, υπέρ του μεγάλου πλούτου, λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και την ασύδοτη και χωρίς έλεγχο κίνηση των κεφαλαίων. Φωτίζει δε, τις αιτίες της πορείας της χώρας προς τη χρεοκοπία.

Εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα που άσκησαν και ασκούν εξουσία από ανώτατη κυβερνητική ή πολιτική θέση, συμπεριλαμβανομένων όλων των Υπουργών Οικονομικών και των πολιτικών τους προϊσταμένων από το 2010 μέχρι σήμερα.

Η ευτράπελη προσπάθεια να εμφανισθούν ως αρχάγγελοι της κάθαρσης οι αρχιτέκτονες της διαπλοκής και της υπόθαλψής της, προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Το ίδιο και η προσπάθεια περιορισμού της διερεύνησης στον μέχρι πρότινος συνεργό τους.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α- Ε.Κ.Μ. δε θα συμπράξει στην συγκάλυψη καμιάς πτυχής της υπόθεσης, ούτε στην υπόθαλψη κανενός ενεχομένου. Αντιθέτως θα ζητήσει τη διερεύνηση των ευθυνών όλων των εμπλεκομένων προσώπων, ανεξαρτήτως θέσης στην κυβερνητική ιεραρχία.

Ειδικότερα, θα ζητήσουμε τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των κκ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου για όλα τα εκ μέρους τους αδικήματα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ήδη στοιχειοθετούμενων στο στάδιο αυτό ποινικών αδικημάτων, της παράβασης καθήκοντος, της υπεξαγωγής εγγράφου και όλων των συναφών οικονομικών και φορολογικών αδικημάτων.

Τέλος, επιφυλασσόμαστε να καταθέσουμε κάθε απαραίτητη συμπληρωματική πρόταση για την επέκταση της προκαταρκτικής εξέτασης ή της δίωξης εναντίον προσώπων και επί αδικημάτων που ενδέχεται να στοιχειοθετηθούν ή να προκύψουν στην πορεία της έρευνας.

Η υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ δεν χωράει πια στα συρτάρια καμιάς μνημονιακής κυβέρνησης. Και δεν θα μείνει ανέλεγκτη ούτε η σημερινή προσπάθεια συσκότισής της.


Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση των τριών κυβερνητικών εταίρων για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατατέθηκε τη Δευτέρα και μέχρι τη 15η Ιανουαρίου η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία εάν θα παραπεμφθεί στην αρμόδια επιτροπή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τις κατηγορίες της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, που αρνείται τις κατηγορίες για την αλλοίωση των στοιχείων της λίστας Λαγκάρντ και δηλώνει πως «δεν πρόκειται να γίνει Ιφιγένεια», αναμένεται να επιστρέψει από την Ολλανδία την Πέμπτη.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου