Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Ανθρωπιστική κρίση και στις φυλακές

Του Μανόλη Λαμτζίδη*

Κύριε πρωθυπουργέ, κύριε Στουρνάρα, κύριε Ρουπακιώτη εσείς μπορείτε να τραφείτε με 2 ευρώ την ημέρα και να θερμαίνεστε μέσα στον χειμώνα για 1 ώρα την ημέρα;
Αντιπροσωπεία του ΔΣΘ -ανάμεσα στους οποίους και ο γράφων- επισκέφτηκε το 3ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) και τις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης και είχε συνάντηση με τον διευθυντή, το προσωπικό και τους κρατούμενους - μαθητές.
Ενημερωθήκαμε ότι για τη διατροφή των κρατουμένων το κράτος διαθέτει δύο (2) ευρώ την ημέρα (!!!), το δε πετρέλαιο μέσα σε συνθήκες πολικού ψύχους επαρκεί για να εξασφαλίζει θέρμανση μόνο για μία ώρα (!!!) την ημέρα!
Επίσης, αρκετοί κρατούμενοι λόγω οικονομικής αδυναμίας -αίτηση μετά τον εξαπλασιασμό (!!!) της αξίας του από μισό σε τρία (!!!) ευρώ- δεν είναι σε θέση να προμηθευτούν το ειδικό ένσημο που επικολλάται σε κάθε αίτηση.
Αυτές οι συνθήκες, σύμφωνα με το το άρθρο 1 της Σύμβασης των Η.Ε. «Κατά των βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας ('CAT')» συνιστούν «βασανιστήρια».
Το προσωπικό του 3ου ΣΔΕ μέσα από υπεράνθρωπες προσπάθειες και μέσα σε αντίξοες συνθήκες κάνει το καθήκον του κατά τρόπο εντυπωσιακό του μεταγγίζοντας την αγάπη για τα γράμματα και τις τέχνες στους κρατούμενους.
Αυτό δεν αρκεί, διότι το έργο τους δυσχεραίνεται από τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν τις υπόλοιπες ώρες στους καθαυτό χώρους κράτησης.
Οι συνθήκες αυτές επιδεινώνονται και από τον «υπερπληθυσμό» που εξακολουθεί να παραμένει το κύριο πρόβλημα.
Ενώ η χωρητικότητα είναι για 250 άτομα, σήμερα «φιλοξενούνται» 598 (!!!), ενώ π.χ. το 2009 «φιλοξενούνταν» 611(!!!).
Δηλαδή μέσα σε τρία χρόνια -αν και μεσολάβησαν πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες με στόχο την «αποσυμφόρηση» των φυλακών και ενώ έχουν τεθεί σε λειτουργία νέες φυλακές (Γρεβενά, Νιγρίτα)- ο «πληθυσμός» μειώθηκε μόνο κατά 13 (!!!).
Η κοινωνία και το δικαστικό σύστημα «παράγουν» περισσότερους κρατούμενους από όσους μπορεί να «υποδεχτούν» οι φυλακές.
Από τους κρατούμενους στα Διαβατά, οι 216 είναι «υπόδικοι» (προφυλακισμένοι), δηλαδή ποσοστό 36%, ενώ σύμφωνα και με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έπρεπε να υπερβαίνουν το 10%.
Η κατάσταση στις φυλακές έχει φτάσει στο απροχώρητο. Προσβάλλεται βάναυσα η προσωπικότητα των κρατουμένων. Θυμίζω ότι η «τιμωρία» τους για αυτό που έκαναν είναι να στερούνται μόνο την ελευθερία τους και κανένα άλλο δικαίωμα. Οι δικαιολογίες είναι γνωστές. Περικοπές λόγω «μνημονίου». Δηλαδή οι αριθμοί πάνω από την ανθρώπινη αξιοπρέπεια!
Διατυπώνω λοιπόν ευθέως το ερώτημα προς τους αρμόδιους:
Κύριε πρωθυπουργέ, κύριε Στουρνάρα, κύριε Ρουπακιώτη εσείς θα μπορούσατε να τρέφεστε με δύο (2) ευρώ την ημέρα και να θερμαίνεστε μέσα στον χειμώνα για μία (1) ώρα την ημέρα; Γιατί πρέπει να το υφίστανται οι κρατούμενοι;

* Ο Μανόλης Λαμτζίδης είναι δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ. και πρ. πρόεδρος του ΔΣΘ

www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου