Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Γολγοθάς Ανεργίας

Πλησιάζουμε σε μια εβδομάδα που για τους πιστεύοντες ή και για αυτούς που δεν έχουν αναπτυγμένη τη θρησκευτική πίστη είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Είναι η Μεγάλη Εβδομάδα που με ένα τρόπο πολύ δραματικό περιγράφει στα κύρια σημεία της τις μέρες που περνάνε οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, ο λαός αυτής της χώρας.
Πρόκειται για έναν πραγματικό Γολγοθά στον οποίο έχουν υποχρεωθεί να ανέβουν. Οι κρατούντες, οι αποφασίζοντες, οι κυβερνώντες έχουν φορτώσει στους ώμους του λαού της χώρας όχι απλά έναν σταυρό αλλά πολλούς σταυρούς μαρτυρίου. Οι αποφασίζοντες, δηλαδή οι σταυρωτές είναι αυτοί που κατά καιρούς στα διαγγέλματα και στις ομιλίες τους, κάνουν μεγάλα κηρύγματα για τις αξίες και τα νοήματα του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας. Είναι αυτοί οι ίδιοι που κάνουν χρήση και κατάχρηση της έννοιας Πατρίδα.
Ίσως ο πιο βαρύς σταυρός από αυτούς που σήμερα κουβαλάει στους ώμους του ο λαός της χώρας
είναι ο σταυρός της ανεργίας.
Τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας συνεχώς, είναι ανατριχιαστικά και δραματικά.
Δείχνουν, αιτιολογούν και εξηγούν τη γρήγορη κατηφόρα όλων προς τη φτώχεια. Όλων εκτός κάποιων λίγων, στους οποίους μεταφέρεται σήμερα ο κοινωνικός πλούτος από τη βάρβαρη και βάναυση αναδιανομή εισοδήματος που γίνεται μέσα από τα μέτρα της σύμβασης και του Mνημονίου, και κυρίως μέσα από την σκληρή επιλογή της μαζικής ανεργίας.
* 1,1 εκατομμύρια υπολογίζονται σήμερα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι μέχρι και 31/3/2012
* 1, 25 εκατομμύρια υπολογίζονται ότι είναι οι πραγματικοί άνεργοι
* 1 εκατομμύριο υπολογίζονται οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο
* 1, 7 εκατομμύρια υπολογίζονται οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα
* Η ανεργία δηλαδή επί του συνόλου των εργαζόμενων είναι 25%
* Όμως η ανεργία επί του συνόλου των εργαζόμενων στον Ιδιωτικό τομέα ξεπερνάει το 35%
* Τουλάχιστον 500.000 εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν από 1 έως 5 μήνες εργασίας
* Κάθε μέρα 3 άνθρωποι αυτοκτονούν εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει
* 140.000 επιχειρήσεις και μικρά μαγαζιά έκλεισαν το 2011
* Πάνω από 100.000 επιχειρήσεις και μαγαζιά υπολογίζεται ότι θα κλείσουν το 2012
* Σε 3 χρόνια η χώρα έχασε περίπου 90 δις ευρώ ακαθάριστου εθνικού προϊόντος
* Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν που σήμερα έχει η χώρα φθάνει για να ζήσει μόνο το 60% του πληθυσμού
Όλες αυτές είναι επιπτώσεις μιας πολιτικής που θέλει η χώρα να μην εργάζεται, αλλά να μένει βυθισμένη στα πλοκάμια της ανεργίας και της ύφεσης.
Όσο και αν ακούγεται παράδοξο και παράξενο, αυτός μαζί και με άλλους είναι ένας μηχανισμός αναδιανομής εισοδήματος, μεταφοράς κοινωνικού πλούτου από τους πολλούς στους λίγους, αλλά κυρίως είναι ένας μηχανισμός αναδιάταξης και ανασυγκρότησης του συστήματος.
Η πολιτική αυτή είναι μέρος της πολιτικής που σήμερα επιχειρείται να προωθηθεί σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο στο πλαίσιο της δομικής κρίσης του Καπιταλισμού, που θέλει να τη βγάλει όλη πάνω στις πλάτες των λαών.
Η Αριστερά είναι ο χώρος στον οποίο μπορεί να ακουμπήσει τις ελπίδες του ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος και ο νεολαίος. Είναι η ελπίδα για να αποτινάξει από τις πλάτες του τους σταυρούς που του έχουν εναποθέσει, και γρήγορα να βρει τον δρόμο μιας πραγματικής κοινωνικής, πολιτικής, πολιτισμικής ανάστασης που του αξίζει.
www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου