Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Wikileaks: Συζητούσαν για χρεοκοπία πριν από το Μνημόνιο

Ανοιχτή γραμμή με τον οίκο Moody’s είχε η Stratfor στους μήνες που οδήγησαν στο πρώτο Μνημόνιο, όταν η εταιρεία εκτιμούσε ότι το πρόβλημα ήταν πολύ μεγαλύτερο απ’ όσο φαινόταν, ενώ έκανε ασκήσεις επί χάρτου για σενάρια ελληνικής χρεοκοπίας. Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από την ηλεκτρονική αλληλογραφία που αποκτήθηκε από τα Wikileaks, αναλυτές εκτιμούσαν ότι το πακέτο δεν θα έλυνε το πρόβλημα της χώρας, ενώ πίστευαν ότι η Ελλάδα ήταν το πειραματόζωο για να δοθεί το μήνυμα στις απείθαρχες χώρες του Νότου.
Στις 12 Ιανουαρίου του 2010, κι ενώ η Κομισιόν ασκεί κριτική για τα αναξιόπιστα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας και τα spreads των ελληνικών ομολόγων σημειώνουν τρελή κούρσα, αναλυτής
της εταιρείας σημειώνει ότι «το να αποκαλείς ανοησίες τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας είναι ένας πολύ φθηνός τρόπος να κατεβάσεις τις τιμές των ομολόγων και να ασκήσεις πίεση για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα». Στο τέλος Ιανουαρίου άλλος αναλυτής τασσόταν υπέρ της διάσωσης της Ελλάδας, διαφορετικά προέβλεπε ότι το πρόβλημα θα μεταδιδόταν στην Πορτογαλία και γρήγορα στις ισχυρές οικονομίες. Ωστόσο, αναφέροντας συνομιλία του με Έλληνα πληροφοριοδότη έγραφε ότι δεν αποκλειόταν η Ευρώπη να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει.
Λίγες ημέρες αργότερα, αναλυτής της Stratfor αλληλογραφεί με τη Λίσα Χιντς, αναλύτρια του οίκου Moody’s για τις αγορές κεφαλαίων. Η αναλύτρια εκτιμά ότι το σημαντικό είναι να γνωρίζει κανείς ποιοι είναι οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων εκτός από τις ελληνικές τράπεζες. «Υποψιάζομαι ότι γερμανικές και αυστριακές τράπεζες έχουν αγοράσει ελληνικά, ιρλανδικά, πορτογαλικά ομόλογα», γράφει και συνομιλητής της συμφωνεί. Τη ρωτά μάλιστα αν θα μπορούσε η JP Morgan να αγοράσει ελληνικό χρέος και να το χρησιμοποιήσει ως εγγύηση στην ΕΚΤ. Η αναλύτρια απαντά θετικά, αλλά σημειώνει ότι «δεν νομίζω πως κάποιος σαν την BNP ή την JP Morgan θα ασχολιόταν και θα έβρισκαν πολύ μικρό για να αξίζει τον κόπο». Η συζήτηση καταλήγει στο ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται σε ελληνικές τράπεζες και ότι κάποιες θα μπορούσαν να είναι χρεοκοπημένες. «Το χρέος βρίσκεται στα χέρια εσωτερικών κατόχων κατά 99%, κάτι που κάνει τόσο πιο εύκολο να αφήσουν την Ελλάδα να εκραγεί. Μας είπατε ψέματα για τις στατιστικές, δεν βάζετε τις δαπάνες σε τάξη και χρωστάτε στον εαυτό σας. Για να σας σώσουμε;» καταλήγει ο αναλυτής.
Σε άλλο μήνυμα ο ίδιος αναλυτής σημειώνει πως η ΕΕ χρησιμοποιεί της Ελλάδα ως πειραματόζωο για να στείλει δύο μηνύματα: «Προς το υπόλοιπο κλαμπ της Μεσογείου: μπορεί να υπάρξει καθαρή δήλωση στο τέλος του ουράνιου τόξου, αλλά αυτό θα είναι ματωμένο. Και προς τις αγορές ότι θα υπάρξει διάσωση, ώστε να μην πετάξουν τα ομόλογα». Την ίδια περίοδο, η συζήτηση στους κόλπους της Stratfor είναι αν η ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίσει μια ελληνική χρεοκοπία. Σε νέα αλληλογραφία η αναλύτρια της Moody’s εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι ακόμα μακριά από τη χρεοκοπία. «Για να μην μπορεί να πληρώσει, θα έπρεπε να πληρώνει πολύ υψηλά επιτόκια. Στο μεταξύ, μπορεί να κάνει στάση πληρωμών». Η Χιντς πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι υπερβάλουν για τους πραγματικούς κινδύνους χρεοκοπίας.
koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου