Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Οχτώ τρομακτικές αλήθειες

για την αστυνομική βία και τον ρατσισμό στην Αμερική που αποκαλύφθηκαν στο Φέργκιουσον

του Στίβεν Ρόζενφελντ
μετάφραση: Γιάννης Χατζηδημητράκης


1.Ο Ντάρεν Γουίλσον είχε εκπαιδευτεί για να σκοτώνει. Και αυτό έκανε. Κανείς δεν περίμενε ότι ο Γουίλσον θα έβγαινε στην τηλεόραση να πει ότι έκανε αυτό που είχε εκπαιδευτεί να κάνει, και ότι θα το ξανάκανε. Αυτή η έλλειψη τύψεων δεν είναι απλώς εξοργιστική, αλλά καταδεικνύει ένα πρόβλημα πολύ ευρύτερο από ό, τι το Φέργκιουσον: η τοπική αστυνομία έχει γίνει παραστρατιωτική μηχανή με εκπαιδευμένο προσωπικό, οπλισμένο και
έτοιμο να πυροβολήσει, αν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.
2.Οι αστυνομικοί σκοτώνουν πιο πολλούς μαύρους (περίπου δύο φορές περισσότερους από κάθε άλλη φυλετική ομάδα). Επίσης, οι μαύροι έχουν περίπου τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν στη φυλακή ή κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους από ό,τι οι λευκοί.
3.Η αστυνομία είναι οπλισμένη και εκπαιδευμένη να σκοτώσει. Η στρατιωτικοποίηση της τοπικής αστυνομίας έχει αυξηθεί από τότε που το Πεντάγωνο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διέθεσαν σε αυτήν περίσσευμα οπλισμού από το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ο βαρύτερος οπλισμός χρησιμοποιείται κυρίως από ομάδες SWAT κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων κατά των ναρκωτικών, όπου οι έγχρωμες κοινότητες αποτελούν στόχο νυχτερινών επιδρομών. Οι ομάδες αυτές δρουν σχεδόν ατιμώρητες για τυχόν αυθαιρεσίες τους, όπως ακρωτηριασμοί ή δολοφονίες ανθρώπων και κατοικίδιων ζώων, λεηλασία σπιτιών και περιουσιών.
4.Η ζωή των μαύρων στην Αμερική δεν βελτιώνεται. Οι διαμαρτυρίες στο Φέργκιουσον δεν γίνονται στο κενό, αλλά σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενης επιδείνωσης της κατάστασης, ειδικά για τις κοινότητες των μαύρων. Η ανισότητα στη βρεφική θνησιμότητα μεταξύ μαύρων και λευκών έχει αυξηθεί. Ιδιοκτήτες ακινήτων είναι το 72,9% των λευκών, και μόνο το 43,5 % των μαύρων. Μαύροι είναι το 1 εκ. από το σύνολο των 2,3 εκ. φυλακισμένων. Όσον αφορά το διάμεσο εισόδημα, το χάσμα μεταξύ λευκών και μαύρων νοικοκυριών έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια.
5.Η λευκή Αμερική δεν καταλαβαίνει. Οι φυλετικές και ταξικές διαιρέσεις δεν θεωρούνται αρκετά σοβαροί λόγοι δράσης από τους λευκούς Αμερικανούς. Όταν πρόκειται για το Φέργκιουσον, οι λευκοί είναι πρόθυμοι να δεχτούν την εκδοχή της ιστορίας που παρουσιάζουν οι αρχές.
6.Το σύστημα υπερασπίζεται τον εαυτό του, όχι το κοινό καλό. Παρόμοιες τακτικές εκτυλίχθηκαν και στην υπόθεση δολοφονίας του Τρέιβορ Μάρτιν, στη Φλόριντα.
7.Ο Γουίλσον έκανε κατάχρηση εξουσίας, όσον αφορά την άδεια οπλοχρησίας. Όπως έγραψε η Amy Davidson στο New Yorker, η κατάθεση του Γουίλσον δείχνει ότι πυροβόλησε για να σκοτώσει, όχι για να υπερασπιστεί τον εαυτό του: «Μετά τον δεύτερο πυροβολισμό, ο Μπράουν άρχισε να τρέχει. Δεν εκπροσωπούσε πλέον θανάσιμη απειλή για τον ίδιο ή οποιονδήποτε άλλο. Ήταν ένας μεγαλόσωμος, άοπλος άνθρωπος που αιμορραγούσε και έτρεχε για να ξεφύγει. Ο Γουίλσον, που κυνήγησε τον Μπράουν, ήταν αυτός που κρατούσε το φονικό όπλο».
8.Εάν ο αστυνομικός αισθανθεί απειλή, ο νόμος είναι με το μέρος του. Οι οδηγίες προς το σώμα ενόρκων του Μισούρι διευκρίνιζαν ότι επιτρέπεται στην αστυνομία να χρησιμοποιήσει θανατηφόρο όπλο αν θεωρεί ότι είναι «άμεσα αναγκαία». Η διατύπωση αυτή, σχεδόν πάντα, προστατεύει τους αστυνομικούς από την ποινική δίωξη για αναίτια χρήση θανατηφόρου όπλου: μπορούν να ισχυριστούν ότι αισθάνθηκαν απειλούμενοι.

O Steven Rosenfeld είναι πολιτικός συντάκτης του AlterNet. Το κείμενο δημοσιεύθηκε την 26.11.2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου