Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σπάσει το σύστημα διαπλοκής στα ΜΜΕ»

«Θα προχωρήσουμε άμεσα σε προκήρυξη αδειοδότησης των τηλεοπτικών αδειών από μηδενική βάση» τονίζει ο υπεύθυνος του τομέα Ενημέρωσης της Κουμουνδούρου και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Βασίλης Μουλόπουλος σε συνέντευξή του στο real.gr υπογραμμίζοντας ότι προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι να σπάσει το μονοπωλιακό καθεστώς των τηλεοπτικών αδειών. Όπως επίσης λέει οι καναλάρχες είναι «καταληψίες της δημόσιας περιουσίας».
Ολόκληρη η συνέντευξη του Βασίλη Μουλόπουλου έχει ως εξής:

Τη Δευτέρα πραγματοποιείται μεγάλη εκδήλωση για τα μέσα ενημέρωσης. Ποιος ακριβώς είναι ο σκοπός της εκδήλωσης αυτής;
Τη Δευτέρα πραγματοποιείται μια εκδήλωση για την ενημέρωση και κατ'επέκταση για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.Για την ενημέρωση που παράγουν τα ΜΜΕ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει ένα πλαίσιο θεσμικών αλλαγών λειτουργίας των ΜΜΕ που θα ανατρέπει τη διαπλοκή των ΜΜΕ με τα οικονομικοπολιτικά κέντρα εξουσίας, που θα εγγυάται τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, που θα σπάει τον ολιγοπωλιακό χαρακτήρα της και θα εγγυάται τη δημοσιογραφική δεοντολογία.

Μπορείτε να μας αποκαλύψετε τους βασικούς ομιλητές;

Όπως είπα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο που θα προωθήσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Θα υπάρξουν παρεμβάσεις ανθρώπων από όλο τον χώρο του ΜΜΕ.

Με ποιο τρόπο μπορεί σήμερα να δημιουργηθούν κανόνες ισότιμου ανταγωνισμού στα ΜΜΕ;
Ο όρος ελεύθερος ανταγωνισμός στα ΜΜΕ σήμερα αποτελεί ανέκδοτο. Η πολυνομία, η ασάφεια, η νομοθετική ζούγκλα έχει διαμορφώσει μια κατάσταση ενημερωτικής ζούγκλας. Τα ΜΜΕ έχουν περάσει στα χέρια οικονομικών κέντρων εξουσίας που τα χρησιμοποιούν όχι για να παράγουν ενημέρωση, αλλά για να παράγουν κέρδη, επιχειρηματικά κέρδη στους ιδιοκτήτες τους. Για να πουλάνε ενέργεια,δρόμους, νερά, λιμάνια, όπλα. Αυτή η λειτουργία τους είναι αυτό που αποκαλούμε διαπλοκή.
Δηλαδή: Χρήμα για παραγωγή ενημέρωσης, ενημέρωση για παραγωγή πολιτικής, πολιτική για παραγωγή χρήματος.Σήμερα τα ΜΜΕ είναι ζημιογόνα, ή μάλλον χρεωκοπημένα. Αν οι επιχειρηματίες βάζουν λεφτά σε ζημιογόνες επιχειρήσεις σημαίνει ότι από κάπου αλλού περιμένουν να τα πάρουν πίσω. Όπως λοιπόν είπα και προηγούμενα αυτό το σύστημα διαπλοκής ο ΣΥΡΙΖΑ θα το σπάσει. Εφαρμόζοντας διαφάνεια στην χρηματοδότηση, διαφάνεια στην ιδιοκτησία, διαφάνεια στη λειτουργία.Εμείς θα εφαρμόσουμε τους νόμους και θα δημιουργήσουμε το πλαίσιο που θα επιτρέπει να μπουν στον χώρο των ΜΜΕ και παίχτες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο ως παραγωγοί ενημέρωσης και όχι ως έμποροι επιχειρηματικών συμφερόντων.

Με τις συχνότητες τι ακριβώς θα κάνετε αν γίνεται κυβέρνηση;
Η τηλεόραση είναι η αιχμή του δόρατος της διαπλοκής. Της ανομίας που τρέφει τη διαπλοκή. Από όσα προανέφερα είναι φανερό λοιπόν ότι πρώτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να σπάσει το μονοπωλιακό καθεστώς των τηλεοπτικών αδειών, την πλήρη ανομία που διατηρείται εδώ και 25 χρόνια από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ‐ Ν.Δ.
Εδώ και 25 χρόνια οι τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν με προσωρινή άδεια. Αυτό είναι γελοίο. Ακόμη πιο γελοίο είναι το τίμημα που καταβάλουν ως "ένοικοι" στο κράτος. Είναι 2% επί των ακαθαρίστων κερδών το οποίο γίνεται 1% στις χρονιές των εκλογών. Καταλαβαίνετε λοιπόν το βάθος και το εύρος της διαπλοκής. Είναι δηλαδή καταληψίες δημόσιας περιουσίας, όπως είναι το τηλεοπτικό φάσμα, δωρεάν και με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Εμείς το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι θα προχωρήσουμε άμεσα σε προκήρυξη αδειοδότησης των τηλεοπτικών αδειών από μηδενική βάση. Σημειώνω από μηδενική βάση. Θα υπάρξουν δεσμεύσεις για τήρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων για τον πολιτικό πλουραλισμό, όπως προβλέπει ρητά το Σύνταγμα για τις θέσεις εργασίας. Θα υπάρξει επίσης πρόνοια για παραχωρήσεις φάσματος συχνοτήτων σε κοινωνικούς φορείς. Θέλω εδώ να σημειώσω τον βρόμικο ρόλο που παίζει το ΕΣΡ, ιδίως τα τελευταία τρία χρόνια του Μνημονίου. Από Ανεξάρτητη Αρχή έχει μεταβληθεί σε yesmen της τροϊκανής κυβέρνησης, η οποία παρατείνει παράνομα τη θητεία του επ' αόριστον. Το ΕΣΡ μοιράζει πρόστιμα σε σατιρικές εκπομπές που κάνουν κριτική στην κυβέρνηση και στα Μνημόνια και αθωώνεικαραμπινάτες παραβιάσεις του ραδιοτηλεοπτικού νόμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται νε έχει πει πως «το επάγγελμα του καναλάρχη είναι το πιο κλειστό επάγγελμα». Το πιστεύετε όντως;
Όχι μόνο το πιστεύουμε, αλλά πιστεύουμε ότι η τροϊκανή κυβέρνηση. Προσπαθεί με κάθε θεμιτό και αθέμιτο κυρίως τρόπο να το καταστήσει άβατο προς τρίτους.

Οι βασικές σας προτάσεις για την ΕΡΤ;
Αν η ενημέρωση αποτελεί ένα κοινωφελές αγαθό η Δημόσια Τηλεόραση αποτελεί αν μου επιτρέπεται η έκφραση υπέρτατο Δημόσιο Αγαθό. Η Δημόσια Τηλεόραση θα πρέπει να είναι αυτό που θα εφαρμόζει τις αρχές της δεοντολογίας και θα αποτελεί παράδειγμα για το τι σημαίνει ανεξάρτητη και αντικειμενική ενημέρωση. Επιπλέον θα πρέπει να υπηρετεί τον πολιτισμό, την Τέχνη, την Παιδεία και τα συμφέροντα της κοινωνίας. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο μια ανεξάρτητη από κυβερνητικές εξαρτήσεις Δημόσια Τηλεόραση. Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει το πλαίσιο εκείνο που θα κόψει τον ομφάλιο ρόλο της ΕΡΤ με τα κόμματα και την εκάστοτε κυβέρνηση. Το πλαίσιο εκείνο που θα κάνει την ΕΡΤ ανεξάρτητη και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Που θα της επιτρέπει να ασκεί κριτική και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Εξακολουθείτε να πιστεύετε πως μέσα ενημέρωσης και κυρίως τηλεοπτικά, δεν παίζουν με ίσους όρους το κόμμα σας;
Νομίζω ότι αυτό είναι οφθαλμοφανές. Δεν το λένε μόνο οι αριθμοί το ΕΣΡ, αλλά το βλέπουν καθημερινά όλοι οι πολίτες σε απευθείας μετάδοση. Όλοι βλέπουν ό,τι παίζουμε, όταν παίζουμε σε εχθρικό γήπεδο με στημένο διαιτητή.
Όλοι βλέπουν ότι στα πάνελ υπάρχουν τέσσερις εκπρόσωποι (περιλαμβάνω και τον υποτιθέμενο ανεξάρτητο δημοσιογράφο) της κυβέρνησης και ένας του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αυτό αν θέλετε είναι το λιγότερο. Το χειρότερο είναι ότι τα τηλεοπτικά μέσα δεν παίζουν με ίσους όρους την ελληνική κοινωνία. Ότι έχουν μεταβληθεί στον ιδεολογικό βραχίονα του κόμματος του Μνημονίου. Η χειραγώγηση της κοινής γνώμης, ο εκφοβισμός της, είναι η βασική τους αποστολή.
Προσπαθούν να περάσουν την άποψη ότι τα Μνημόνια ‐ αποτελούν μονόδρομο. Ότι το σάπιο πολιτικό σύστημα, είναι αυτό το οποίο θα μας σώσει. Είναι πασιφανές ότι ρόλος τους είναι να συκοφαντούν τα κοινωνικά κινήματα και να ποινικοποιούν στην κυριολεξία όποιον διαφωνεί με τα Μνημόνια, όποιον υποστηρίζει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου