Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Το Μνημόνιο, για να μην... ξεχνιόμαστε!

Να ψηφίσουν οι Έλληνες τα μνημονιακά κόμματα, ώστε να συγκροτηθεί κυβέρνηση που θα εφαρμόζει κατά γράμμα το Μνημόνιο και θα λάβει χωρίς καθυστέρηση τα πρόσθετα σκληρά μέτρα, αξιώνει η Κομισιόν με απροκάλυπτο τρόπο. Με την παρέμβασή της αποκαλύπτει τα όρια των όψιμων υποσχέσεων περί "διορθώσεων του Μνημονίου", στις οποίες επιδίδονται μετεκλογικά ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος. Για την Κομισιόν υπάρχουν μόνο οι έγγραφες δεσμεύσεις τους. Όλα τα άλλα, ακόμη και οι υποσχέσεις για ανώδυνες και οριακές βελτιώσεις, είναι λόγια για προεκλογική κατανάλωση.
Συνεπίκουρος στην παρέμβαση της Κομισιόν ο τέως πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, έσπευσε χθες να τονίσει ότι "είναι ελάχιστα τα περιθώρια ελιγμών" σχετικά με την εφαρμογή του Μνημονίου.
Η τοποθέτηση της Κομισιόν επαναφέρει τη δημόσια συζήτηση στο πραγματικό της πλαίσιο. Το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι το αν θα μείνει ή αν θα φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. Είναι το αν θα συνεχιστεί, και μάλιστα σκληρότερα, η πολιτική του Μνημονίου ή θα ακυρωθεί, ώστε να ανοίξει
ο δρόμος για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και της κοινωνίας.
Αναμφισβήτητα οι διαφαινόμενες ευρωπαϊκές εξελίξεις προδιαγράφουν μεγαλύτερα περιθώρια διαπραγματεύσεων. Καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν μπορεί να διαγράψει το εκλογικό αποτέλεσμα, διότι μια τέτοια συμπεριφορά είναι αντιδημοκρατική και αντίκειται στην ουσία της Ε.Ε. ως κοινότητας λαών, οι οποίοι συνυπάρχουν με βάση δημοκρατικές αξίες και την αρχή της αλληλεγγύης. Ακόμη και ο φονταμενταλισμός των τραπεζιτών και της αγοράς είναι αναγκασμένος να δέχεται, έστω προσχηματικά, τον κανόνα της δημοκρατίας. Γι' αυτό επιχειρούν να προκαταλάβουν και να εκβιάσουν την επιλογή των Ελλήνων πολιτών.
Ποια κυβέρνηση όμως μπορεί να διαπραγματευτεί ουσιαστικά και όχι για το θεαθήναι, αν δεν εννοεί την έννοια της διαπραγμάτευσης και επί δύο χρόνια μεταφέρει τους εκβιασμούς των πιστωτών στο εσωτερικό της χώρας και όχι την αποφασιστικότητα του λαού στο εξωτερικό; Ποια κυβέρνηση μπορεί να καταστήσει ενεργό πολιτικά το μήνυμα του λαού για ανατροπή του Μνημονίου της ύφεσης; Οι αφερέγγυοι εκπρόσωποι των μνημονιακών κομμάτων έχουν αυτοϋπονομευτεί και τώρα γλιστρούν στο πολιτικό περιθώριο. Αφού τους αφαίρεσαν κάθε ίχνος πολιτικής αξιοπρέπειας, τώρα οι εντολείς τους δεν τους υπολογίζουν.
Η Κομισιόν μπορεί να μεταβάλει στάση, εφόσον εκφραστεί στις κάλπες η λαϊκή αποφασιστικότητα, με την καταλυτική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Αυτό είναι προϋπόθεση για να μεταστραφεί ακόμη περισσότερο το ευρωπαϊκό κλίμα, να ανταμώσουν η κοινωνική κινητικότητα με τις κινήσεις κορυφής. Διαφορετικά τα επαπειλούμενα πολιτικά και οικονομικά αδιέξοδα θα οδηγήσουν σε κοινωνική έκρηξη με άδηλη έκβαση. Και μάλιστα σε ένα περιβάλλον όχι "αποστειρωμένο", αλλά εκρηκτικό, όπως φαίνεται από τις ανοιχτές εξελίξεις στην Ισπανία και την Ιταλία.
avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου