Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Οι Σύροι πρόσφυγες έχουν δίκιο – Κινητοποιήσεις αλληλεγγύης

Έπειτα από ανοιχτό κάλεσμα, την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε μαζική συνέλευση αλληλέγγυων ατόμων, συλλογικοτήτων και φορέων από κοινού με την επιτροπή των Σύριων αγωνιζόμενων προσφύγων, για ενημέρωση της κατάστασης των προσφύγων, την οργάνωσης της αλληλεγγύης. Η συνέλευση αποφάσισε τις εξής δράσεις:
- Την Πέμπτη 27/11, ημέρα Γενικής Απεργίας, συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 10 π.μ., με κατεύθυνση την προσυγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, όπου και θα τοποθετηθούν αντιπρόσωποι των Σύρων προσφύγων.
- Την Παρασκευή 28/11 στις 12:00 διοργάνωση συνέντευξης τύπου στο Σύνταγμα για την προώθηση των αιτημάτων τους.
– Την Κυριακή 30/11 συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 16:00 στο Σύνταγμα και ανοιχτή συνέλευση μετά από αυτήν.

Ανακοίνωση του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών:

Το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών στηρίζει την διαμαρτυρία των Σύρων προσφύγων, που από τις 19 Νοεμβρίου βρίσκονται στο Σύνταγμα -και ήδη σε απεργία πείνας- ζητώντας από την Πολιτεία να αναγνωρίσει την έκτακτη συνθήκη στην οποία βρίσκονται και να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους.
Το αίτημα για παροχή της αναγκαίας προστασίας στους απελπισμένους φυγάδες ενός άγριου και παρατεινόμενου πολέμου είναι δίκαιο και κανένα επιχείρημα νομικού κωλύματος, είτε οικονομικού ελλείμματος δεν μπορεί να επιστρατεύεται για να το αποκρούσει.
Οι Σύριοι φυγάδες του πολέμου είναι πρόσφυγες -πέρα από όποιες νομικές διαδικασίες- και η Ελλάδα, ως κομμάτι της κοινότητας των κρατών που οδήγησαν συνειδητά τη χώρα αυτή στην καταστροφή, οφείλει να τους παράσχει προστασία, καλύπτοντας τις άμεσες ανάγκες στέγασης και σίτισης, βασικής ιατρικής περίθαλψης και προστασίας των παιδιών και των ευάλωτων ατόμων.
Για την κάλυψη αυτών των αναγκών δεν μπορεί να απαιτείται από τους φυγάδες του πολέμου να υποβληθούν σε μακρόχρονες (είτε και μη) διαδικασίες ασύλου, όταν δεν το θέλουν, πολύ περισσότερο όταν το άσυλο στην Ελλάδα, ακόμη κι όπου παρέχεται, δεν δίνει κανένα ουσιαστικό δικαίωμα στον πρόσφυγα και κανένα μέσο για να μπορέσει να ενταχθεί στην κοινωνία (στέγη, γλώσσα, εκπαίδευση, δουλειά), αλλά παραμένει ένα προνόμιο χωρίς περιεχόμενο, που υπό όρους μπορεί να γίνεται και παγίδα για αυτόν, αφού του στερεί το δικαίωμα να βρει καταφύγιο και προστασία σε τρίτη χώρα.
Για την κάλυψη αυτών των αναγκών δεν μπορεί να επικαλείται η Πολιτεία την ανέχεια, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση με το δικό της νομικό πλαίσιο έχει αναλάβει την υποχρέωση να στηρίζει την υποδοχή και φιλοξενία των φυγάδων ενόπλων συρράξεων ανεξάρτητα αν ζητούν άσυλο ή όχι (το π.δ. 80/2006 που εφαρμόζει Κοινοτική Οδηγία, προβλέπει τη συνδρομή των θυμάτων ενόπλων συγκρούσεων με κοινοτική χρηματοδότηση στο 80%).
Το αίτημα για άσυλο είναι δικαίωμα και σαν τέτοιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, δεν είναι υποχρέωση του πρόσφυγα είναι υποχρέωση της Πολιτείας.
Το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών ζητάει:
– Nα εξασφαλιστεί άμεσα για τους Σύριους πρόσφυγες που κατέφυγαν στη χώρα μας στέγαση σε δομές που υπάρχουν είτε άμεσα θα διατεθούν από Δήμους, Περιφέρεια, κοινωνικούς φορείς και ιδίως τους υπευθύνους κρατικούς φορείς χωρίς άλλη προϋπόθεση, προτού γίνει τραγωδία η ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται.
– Να απαιτήσει η Ελλάδα από την Ε.Ε. να αναλάβει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από την Κοινοτική Οδηγία 55/2001, αναγνωρίζοντας τους Σύριους ως θύματα ενόπλων συρράξεων.
– Να υποχρεωθούν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποδεχτούν τους πρόσφυγες στο έδαφός τους, εφοδιάζοντάς τους με τα αναγκαία γι’ αυτό έγγραφα.
– Να δοθεί άσυλο σ’ αυτούς που το ζητούν στην Ελλάδα και να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την παραμονή τους στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου