Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Ωμός εκβιασμός στους εργαζόμενους

Τρεις μήνες απλήρωτο παραμένει το προσωπικό της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ και καταγγέλει ως τέχνασμα την προσφυγή στο άρθρο 99

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

Αγνός… εκβιασμός! Την ιδιοκτησία της γνωστής βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας «ΑΓΝΟ» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, που παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Οκτώβριο. Στο μεταξύ, στις 22 Φεβρουρίου 2013 προσδιορίστηκε να συζητηθεί από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αίτηση της επιχείρησης για υπαγωγή στο άρθρο 99.
Χθες, έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές ότι η μία από τις δύο αιτήσεις που κατέθεσε η εταιρεία, αυτή που αφορά προσωρινά μέτρα προστασίας από τους πιστωτές, απερρίφθη. Ωστόσο, έγινε δεκτή και προχωρά κανονικά η κύρια προσφυγή που θα συζητηθεί -εκτός απροόπτου- το Φλεβάρη.
Από την άλλη πλευρά, οι περίπου 340 εργαζόμενοι της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας αποφάσισαν χθες να προχωρήσουν σε δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου, Γ. Καραγιαννίδης, η συνάντηση που είχαν με την ιδιοκτησία δεν έδωσε καμιά ελπίδα ότι θα πάρουν τα χρήματά τους.
«Ο κ. Κολιός, ο ιδιοκτήτης, μας διαμήνυσε ότι θα πληρωθούμε όταν η εταιρεία αποκτήσει τη δυνατότητα να το κάνει, χωρίς να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα ή σχέδιο. Είναι ωμός εκβιασμός. Μας είπε ή δουλεύετε απλήρωτοι ή το εργοστάσιο κλείνει». Η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας, στο μεταξύ, δεν κάνει κάποια ανακοίνωση για το θέμα.
Η «ΑΓΝΟ», άλλοτε συνεταιριστική βιομηχανία των κτηνοτρόφων της Θεσσαλονίκης, πέρασε το 2003 στην ιδιοκτησία της εταιρείας «Κολιός», που την εξαγόρασε από την Αγροτική Τράπεζα. Τα τελευταία χρόνια φέρεται να αντιμετωπίζει έντονα οικονομικά προβλήματα ρευστότητας που αποδίδονται κυρίως στις καθυστερήσεις πληρωμών από τα σούπερ μάρκετ. Οι εργαζόμενοι, πάντως, υποστηρίζουν ότι «η προσφυγή στο άρθρο 99 είναι τέχνασμα της ιδιοκτησίας»…
Το Κλαδικό Σωματείο Τροφίμων Κεντρικής Μακεδονίας καλεί τους εργαζόμενους της ΑΓΝΟ σε αγώνα με στόχους:
- Καμία συναίνεση στο άρθρο 99.
- Αμεση πληρωμή όλων των καθυστερούμενων δεδουλευμένων.
- Καμία απόλυση – καμία μείωση μισθού και δικαιωμάτων.
- Διασφάλιση όλων των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις στην επιχείρηση.
«Ο εκβιασμός των εργοδοτών «στηρίξτε την ένταξη στο 99 γιατί η επιχείρηση θα κλείσει» -τονίζει το σωματείο- όπου έγινε δεκτός από τους εργαζόμενους ΔΕΝ έσωσε επιχειρήσεις και θέσεις δουλειάς. Ο κοινός εργοδότης των εταιρειών «ΑΓΝΟ» και «ΚΟΛΙΟΣ» σχεδιάζει να «σώσει» το κομμάτι των επιχειρήσεων που άφησε «υγιές» και την περιουσία του, να θυσιάσει την υπόλοιπη επιχείρηση, να γλιτώσει από δάνεια, μισθούς και εργαζόμενους.
Οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ενδιαφέρονται για την «ΑΓΝΟ» (επιχείρηση και γαλακτοκομική ζώνη) τη θέλουν υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεφορτωθεί βάρη όπως δάνεια, χρέη σε εργαζόμενους, παραγωγούς, ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο. Αυτό σημαίνει απολύσεις, αντικατάσταση παλιών εργαζομένων με νέους των 300 ευρώ, μείωση και μη πληρωμή μισθών, κατάργηση όλων των δικαιωμάτων.
Κάθε εξαγορά και συγχώνευση επιχειρήσεων ένα στόχο έχει: τη μείωση του «κόστους» των εργαζομένων. Τη δουλειά του «ξεκαθαρίσματος» αναλαμβάνει ο παλιός εργοδότης. Οι εργαζόμενοι δεν είναι «κόστος». Είναι οι μοναδικοί που παράγουν. Κόστος είναι τα κέρδη της εργοδοσίας. Τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε και τα χρέη της».
Το μερίδιο της «ΑΓΝΟ» στα γαλακτοκομικά ήταν 1,7% το 2011, αλλά από τις αρχές του 2012 εμφανίζεται να χάνει σημαντικό μερίδιο αγοράς, με τα στοιχεία του 8μηνου να δείχνουν συρρίκνωση στο 1,2%.

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου