Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Μα γιατί είμαστε αρνητικοί και δε θέλουμε αξιολόγηση; Διαβάστε και θα καταλάβετε!

Κώστας Μιχαλάκης

Πριν λίγες μέρες το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τους 13 νέους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης. Η ανακοίνωση των ονομάτων προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις, από θυμηδία έως οργή, κανένας όμως, μα κανένας δε θεώρησε ότι η επιλογή έγινε με αξιοκρατικά κριτήρια!
Ας δούμε λοιπόν τα στοιχεία: 7 από τους νέους διευθυντές είναι στελέχη της ΔΑΚΕ ή της ΝΔ, 4 της ΠΑΣΚΕ ή του ΠΑΣΟΚ και 2 της ΔΗΜΑΡ. Ω του θαύματος, αυτή ακριβώς είναι και η αναλογία των κομματικών φορέων τους στη συμμετοχή τους στη συγκυβέρνηση! Τυχαίο; Δηλαδή, από το περίπου 40% (και ίσως παραπάνω) των εκπαιδευτικών που αναφέρεται ή στηρίζει την αριστερά, σε όλες τις αποχρώσεις της, δεν έχει ούτε έναν άξιο άνθρωπο για να αναδειχθεί σε περιφερειακό διευθυντή;
Ας μη γελιόμαστε, αποκαλύπτεται με τον καλύτερο τρόπο τι εννοεί η κυβέρνηση όταν μιλά για αξιολόγηση. Φέρονται σαν σουλτάνοι που χωρίζουν τη χώρα σε πασαλίκια, προκειμένου να μην έχουν εξεγέρσεις από τους βεζίρηδες της συγκυβέρνησης και γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια την έννοια του άξιου.
Και είμαι απολύτως σίγουρος ότι αν εκλεγεί άλλη κυβέρνηση, θα επιλεγούν εντελώς άλλοι περιφερειακοί διευθυντές.
Για δείτε αυτή τη διαδικασία να πραγματοποιείται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης: Οι κομματικοί περιφερειακοί διευθυντές και οι κομματικά επιλεγμένοι σχολικοί σύμβουλοι να αξιολογούν κομματικά τους διευθυντές και όλοι αυτοί να αξιολογούν τους εκπαιδευτικούς! Αυτό είναι η αξιολόγηση λοιπόν;
Μα, θα μου πείτε, δεν πρέπει ο περιφερειακός διευθυντής να είναι ένα στέλεχος που συμφωνεί με τις επιλογές της κυβέρνησης και να τις εφαρμόζει στο ακέραιο;
Συμφωνώ απολύτως! Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος της αξιολόγησης: Πολιτικός, να έχει υποταγμένους, πειθήνιους και οσφυοκάμπτες εκπαιδευτικούς και δεν έχει ουδεμία σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία!
Μέχρι τώρα μας έλεγαν κινδυνολόγους οι «ρεαλιστές» και έβγαζαν έγγραφα επί εγγράφων, δήθεν επιστημονικού χαρακτήρα της αξιολόγησης. Τώρα, τι έχουν να πουν;
Κλείνοντας αυτό το μικρό σημείωμα, θα ήθελα να αναφερθώ λιγάκι στις θλιβερές παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ, συνδικαλιστές των οποίων θα στελεχώσουν τις θέσεις των περιφερειακών διευθυντών. Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ποιον υπηρετούν! Φτάσαμε στο σημείο ο Ταμίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ, μέλος της ΔΑΚΕ, να τοποθετείται περιφερειακός διευθυντής Αττικής και να εφαρμόζει την πολιτική που ως χθες κατήγγειλε!
Αν ο εκπαιδευτικός κόσμος δεν απαλλαγεί από τα καρκινώματα του αριβισμού και της άποψης ότι ο συνδικαλισμός είναι σκαλοπάτι για κομματική και προσωπική ανέλιξη, δε θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τον πραγματικό του ρόλο, αυτόν της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, της εκπαίδευσης και του δικαιώματος για μόρφωση και δουλειά.
Καταλάβατε λοιπόν γιατί αρνούμαστε την αξιολόγηση; Γιατί, όπως έλεγε κι ένας σπουδαίος ιστορικός, για να δικαιολογήσουν τις άνομες πράξεις τους, αλλάζουν τη σημασία των λέξεων.

Κώστας Μιχαλάκης, Φιλόλογος, μέλος της Αγωνιστικής Κίνησης Εκπαιδευτικών Τρικάλων.

www.alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου